Als wat Jneid doet geen haatzaaien is, wat dan wel?

null Beeld

Dagblad De Telegraaf bracht gisteren het nieuws dat de radicale Haagse imam Fawaz Jneid de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op Facebook had omschreven als ‘een afvallige moslim’, ‘vijand van de islam’ en ‘dom en slap’. De termen waren uit het Arabisch vertaald door een ‘beëdigde tolk’, dus mogen we uitgaan van de authenticiteit van de kwalificaties. Aboutaleb reageerde gisteren bij RTV Rijnmond. Hij wist het allemaal al. ‘Ik ken die uitspraak al langer.’ De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid ook: ze vormden de reden voor een verlenging, in februari, van het gebiedsverbod dat Jneid eerder werd opgelegd. Hij mag zich niet vertonen in de Haagse wijken Schildersbuurt en Transvaal. Minister van Justitie Blok vond hem destijds een ‘gevaar voor de nationale veiligheid’.

Aboutaleb leek niet erg onder de indruk. ‘Het enige wat ik echt hoop en verwacht is dat meneer Jneid een keer echt tot inkeer komt en zich gaat bezighouden met het binden van mensen, het preken van vrede en saamhorigheid.’ Ik ben geen islamexpert en ook geen salafismekenner, maar de kans dat Aboutalebs wens in vervulling gaat lijkt me klein. De bescherming die hij krijgt blijft voorlopig nodig.

Ooit ging de imam tekeer tegen Hirsi Ali en Theo van Gogh. Hij verzocht Allah destijds beiden te treffen met de vreselijkste ziekten, waaronder tongkanker, hersenkanker en blindheid. Vijf jaar geleden opende hij de aanval op Ahmed Marcouch, toenmalig Kamerlid en huidig burgemeester van Arnhem. Marcouch interpreteerde de tegen hem gerichte veroordeling van Jneid als een fatwa, vermoedelijk niet onterecht. De twee zaten in april 2008 tegenover elkaar bij Pauw & Witteman. Het geschil bleek onoverbrugbaar. ‘We hebben niks tegen homo's’, zei Jneid bijvoorbeeld, ‘maar je mag geen seksuele afwijking hebben’. Daar viel niet tegenaan te redeneren.

Jneid ging vorig jaar in beroep tegen het gebiedsverbod, op grond van de vrijheid van godsdienst, die van meningsuiting en zijn recht op bewegingsvrijheid. De rechter ging daar niet in mee, maar het toonde de denkwijze van Jneid. Goed op de hoogte van de rechten die de basis vormen van de Nederlandse samenleving, maar niet bereid anderen – en met name moslims – die rechten toe te staan, met een beroep op zijn religieuze dogma’s. Gisteren reageerde hij volgens verwachting: hij had Aboutaleb nooit een afvallige genoemd, hij keurde geweld af en bezon zich op ‘rechtsmaatregelen’. Hoewel zijn Nederlands ook na nog 26 jaar nog altijd rudimentair is, bleek hij zowaar op de hoogte van het woord ‘demoniseren’.

In dezelfde Pauw & Witteman-uitzending verzocht Marcouch destijds om juridische bescherming: hij wilde een verbod tegen het uitroepen van een fatwa in het Wetboek van Strafrecht. Dat voorstel zal ook nu weer op tafel komen. Maar is het nodig? Er bestaat al een wetsartikel tegen haatzaaien, zoals G. Wilders goed weet. Als wat Jneid doet geen haatzaaien is, wat dan wel? Waarom beperkt Justitie zich in zijn geval tot gebiedsverboden?

‘Deze meneer gaat niet ophouden’, zei de Leidse hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker vorig jaar naar aanleiding van het gebiedsverbod voor Jneid. Hij achtte het beter dat de samenleving tot het besef zou komen: ‘Jij met je radicale praatjes, we moeten jou niet.’

Jneid is een haatzaaier en een ramp voor alle welwillende Nederlandse moslims. Het zou goed zijn wanneer het OM zich ermee gaat bemoeien. Een zeer drastische uitbreiding van het gebiedsverbod, dat kan natuurlijk ook.

Verbetering: in een eerdere versie van deze column stond dat Jneid in 2013 bij Pauw & Witteman had gezegd dat hij niets tegen moslims had. Dat had moeten zijn: 'Wij hebben niets tegen homo's.' De uitzending van Pauw & Witteman was niet in 2013 maar in 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden