Column

Als vrouwen winnen, winnen mannen ook

Wat moeten mannen ervan vinden dat een vrouw door een glazen plafond breekt en de presidentskandidaat wordt van een grote politieke partij?

Beeld afp

Moeten mannen het toejuichen dat er weer een barrière is geslecht en de wereld weer een beetje eerlijker is geworden? Of moeten we somberen dat als vrouwen winnen, wij verliezen en dat het niet lang meer zal duren of we moeten sportwedstrijden opgeven, en overgaan tot zittend plassen en praten over onze 'gevoelens'?

De Democratische conventie was één groot feest van XX-chromosomen en vrouwenemancipatie. Er was een kippenvelmoment toen de 102-jarige Geraldine Emmett, geboren voordat vrouwen stemrecht hadden, aankondigde dat Arizona voor Hillary Clinton stemde, en begon te huilen.

Toch maken Democratische strategen zich ook zorgen - en ik denk terecht - dat het hooggestemd enthousiasme over deze emancipatiewinst mannen kan afschrikken. Donald Trump heeft al een enorme voorsprong onder laagopgeleide blanke mannen en daarom liggen de twee kandidaten zo dicht bij elkaar in de opiniepeilingen.

Maar volgens mij zit het zo: Als vrouwen winnen, winnen mannen ook.

Even afgezien van hoe je over Hillary denkt: ik snap dat veel Amerikanen haar wantrouwen, en best een vrouw in het Witte Huis willen zien, maar dan een andere. Toch is haar kandidatuur een mijlpaal en de geschiedenis leert ons dat als vrouwen vooruitgaan, de hele mensheid vooruitgaat.

Grant Miller van Stanford University heeft onderzocht dat toen de afzonderlijke staten rond 1900 lokaal het vrouwenkiesrecht invoerden, politici hun best gingen doen stemmen van vrouwen te winnen door meer geld te besteden aan gezondheidszorg, vooral voor kinderen. Het gevolg was dat de kindersterftecijfers daalden en elk jaar 20.000 kinderen minder overleden.

Hoe Hillary het ijs probeert te breken

Veel mensen hebben 'gewoon' een hekel aan haar. Ze haalt dan ook alles uit de kast om aardig over te komen. (+)

Veel van die kinderen waren jongens. Enkelen van hen zullen nog in leven zijn, oudere mannen die wellicht knorrig reageren op die waterval van vrouwen op het podium in Philadelphia. Die mannen moeten niet vergeten dat toen vrouwen ook macht kregen in het stemhokje, zowel jongens als meisjes daar beter van werden.

Esther Duflo, een econoom aan het Massachusetts Institute of Technology, zegt dat discriminatie niet alleen slecht is voor de directe slachtoffers, maar voor de samenleving als geheel. Uit onderzoek blijkt dat dat voor een deel komt doordat niet groepen bestaand uit mensen met de hoogste IQ's de beste besluiten nemen, maar juist groepen met een meer gevarieerde samenstelling qua geslacht en andere kenmerken. In een onderzoek waarin studententeams een bedrijf moesten runnen, deden teams die uitsluitend uit mannen of vrouwen bestonden het minder goed dan evenredig gemengde teams. De optimale mix was een team met iets meer vrouwen dan mannen.

Vrouwen zorgen voor betere besluitvorming, deels omdat ze de mannelijke neiging naar zelfoverschatting en risicogedrag intomen. Uit ander onderzoek bleek dat mannen hun aandelen anderhalf keer zo vaak verhandelden als vrouwen, en daardoor 2,7 procent minder winst behaalden.

Ook hebben onderzoekers vastgesteld dat het testosterongehalte van het speeksel van mannelijke beurshandelaren een goede voorspeller was van de dagwinst, want door het nemen van risico's maak je vaak meer winst. Maar als het fout gaat, leidt het ook tot een spectaculaire crash. Ik heb al eens opgemerkt dat de bank Lehman Brothers beter af zou zijn geweest met meer vrouwelijke managers, maar de optimale situatie zou niet Lehman Sisters zijn geweest, maar eerder Lehman Brothers & Sisters.

Uit onderzoek is ook gebleken dat bedrijven die het eigendom waren van vrouwen minder vaak dan 'mannenbedrijven' personeel ontsloegen tijdens de grote crisis van de jaren dertig. Dat was weliswaar slecht voor de kortetermijnwinst, maar wellicht beter voor het moreel en er bleef meer talent behouden. Misschien dat enkele mannen met superioriteitsgevoelens op hun vrouwelijke bazen mopperden, maar dankzij die vrouwen behielden ze wel hun baan.

Dus zeg ik tegen die mannen die bang zijn dat ze getroffen worden door de scherven van weer een gebroken glazen plafond: het is niet alleen onvermijdelijk, en niet alleen gewoon eerlijk, maar er zijn overweldigende aanwijzingen dat als vrouwen macht krijgen en gaan meebeslissen, wij mannen daar ook van profiteren. Dus laten we ons niet druk maken en het feestje meevieren.

Vertaling: Leo Reijnen
© NYT

Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton geeft een campagnespeech in Columbus, Ohio op 31 juli. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden