Als u het voortouw neemt, zullen anderen volgen

De risico's van kernwapens voor het menselijk welzijn zijn zo groot dat zij verboden moeten worden. Dat stellen vijf Nederlandse burgemeesters in onderstaande opiniebijdrage.

Paddestoelenwolk boven Hiroshima, een uur na het afwerpen van de atoombom, 6 augustus 1945. Beeld AP
Paddestoelenwolk boven Hiroshima, een uur na het afwerpen van de atoombom, 6 augustus 1945.Beeld AP

Wat hebben Jan Mulder, Katja Schuurman en de burgemeesters van Wassenaar, Vlaardingen, Capelle, Bergen en Son en Breugel met elkaar gemeen?

Allemaal zetten we onze handtekening onder het burgerinitiatief van PAX voor een nationaal verbod op kernwapens. Net als ruim 45 duizend andere Nederlanders die het zat zijn om massavernietigingswapens in hun land te hebben.

Eerdaags debatteert de Tweede Kamer over het burgerinitiatief en neemt zij hopelijk de enige juiste beslissing: het verbieden van kernwapens, zoals zij eerder ook deed met clusterbommen, landmijnen en chemische wapens. Verboden die destijds net zo ondenkbaar werden geacht als nu een verbod op kernwapens.

Zeventig jaar na de bom op Hiroshima en Nagasaki zijn er wereldwijd bijna zestienduizend kernwapens. Dat deze massavernietigingswapens sinds 1945 niet meer gebruikt zijn, is geen reden onszelf in slaap te sussen. Het Britse Koninklijk Instituut voor Internationaal Beleid Chatham House publiceerde onlangs nog een grondig onderzoek, waaruit blijkt dat het risico op onbedoeld gebruik van kernwapens groter is dan eerder werd aangenomen.

Deze risico's voor onschuldige burgers zullen blijven bestaan zolang er kernwapens zijn. De uitspraak van Thomas Jefferson (de derde president van de VS) is ons uit het hart gegrepen: 'Niet de vernietiging van maar de zorg voor mensenlevens en geluk is het eerste en enige doel van goede bestuurders.' Dit is precies de reden dat wij het burgerinitiatief van PAX en het Nederlandse Rode Kruis hebben ondertekend, dat oproept kernwapens te verbieden.

En we staan zeker niet alleen. 115 landen zijn ons al voorgegaan door een verbod op kernwapens in te stellen. Een opiniepeiling van het Rode Kruis toonde aan dat 84,8 procent van de Nederlandse bevolking van kernwapens af wil. De Kamer nam meerdere moties aan op het gebied van nucleaire ontwapening, waaronder de motie dat de JSF geen nucleaire taak mag hebben. Geen van deze moties is tot nu toe uitgevoerd.

Ondanks alle uitspraken van de regering over het belang van nucleaire ontwapening, worden de kernwapens die op luchtmachtbasis Volkel zijn gestationeerd binnenkort gemoderniseerd. Daarmee krijgen de schadelijkste massavernietigingswapens, die bij gebruik niet alleen onmiddellijk, maar ook decennia daarna dood en verderf zaaien in steden en dorpen, een langere levensduur. De beslissing om gemeenschapsgeld te steken in wapens die humanitaire catastrofes veroorzaken, is voor ons onbegrijpelijk.

Wij, burgemeesters van zeer diverse gemeenten en politieke partijen, roepen onze regering dan ook op om tijdens het debat te laten zien dat het haar menens is met de bescherming van onze eigen bevolking. Een nationaal verbod op kernwapens toont aan dat naast woorden, de Nederlandse regering ook bereid is om een daad te stellen. En dat zij niet alleen de zorgen van BN'ers en burgemeesters, maar ook die van een meerderheid van de bevolking en van de Tweede Kamer zelf serieus neemt.

'Mijn advies, mijn indringend verzoek aan iedereen, is dit', zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon onlangs, 'wees de eerste die stappen zet. Wacht niet op anderen of op buurlanden om te beginnen met ontwapening en wapenbeheersingsmaatregelen. Als u het voortouw neemt, zullen anderen volgen.'

Mooier kunnen wij het niet zeggen.

Bert Blase, burgemeester van Vlaardingen

Frank Koen, burgemeester van Capelle aan den IJssel

Hans Gaillard, burgemeester van Son en Breugel

Hetty Hafkamp, burgemeester van Bergen (Noord-Holland)

Jan Hoekema, burgemeester van Wassenaar

Premier Mark Rutte houdt een toespraak tijdens een side event van de Nuclear Security Summit. Beeld ANP
Premier Mark Rutte houdt een toespraak tijdens een side event van de Nuclear Security Summit.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden