ColumnBert Wagendorp

Als Trump straks verliest, zullen de rellen van dit moment verbleken tot onschuldige opstootjes

null Beeld
Bert Wagendorp

De Republikeinse Nationale Conventie (RNC), waar Donald Trump zich donderdagavond officieel kandidaat stelde voor een tweede termijn als president van Amerika, was een erg vermakelijke show. Zelfs zonder de feestelijk uitgedoste conventiegangers viel er heel wat te beleven. Elke spreker die het podium betrad was een attractie en elke keer was ik weer benieuwd waarmee het beest van angst en haat ditmaal zou worden gevoed. Er stelde er nooit eentje teleur.

Ilja Leonard Pfeijffer keerde zich in Zomergasten tegen ironie en cynisme. Maar Pfeijffer vergat erbij te zeggen dat ironie en cynisme ook overlevingsmechanismen zijn, zwemvesten om niet te verzuipen in een zee van waanzin. Zonder ironie en cynisme zouden vier dagen RNC een zachtmoedig mens veranderen in een Lee Harvey Oswald.

De redelijkheid verliest het steeds vaker ruimschoots van de manipulatie en leugens, en de RNC is daarvan een fraai voorbeeld. De ene na de andere volksmenner nam de afgelopen dagen het woord en begon een werkelijkheid te schetsen die volledig in tegenspraak was met wat je tot dan voor de werkelijkheid hield. Zo verklaarde voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley dat Amerika zeker geen racistisch land is en spande een spreker in een rolstoel onverstoorbaar Martin Luther King voor Trumps karretje. Weer een ander bouwde haar verhaal op een quote van Lincoln die nooit uit diens mond is gekomen. Ook werd Trumps coronabeleid de hemel in geprezen.

Het is voor niet-Amerikanen niet gemakkelijk de Amerikaanse waarheid van de Amerikaans leugen te scheiden, maar gelukkig zet The New York Times elke dag een legertje factcheckers aan het werk. Na de derde dag van de conventie, woensdag, werden in totaal 41 uitspraken gecheckt. Daarvan waren er twee ‘waar’, vijf ‘grotendeels waar’ en drie ‘gedeeltelijk waar’. Twaalf bleken ‘misleidend’, zeven ‘overdreven’ en twaalf waren ‘onjuist’.

De grootste verdraaier van de waarheid bleek vicepresident Mike Pence, die ruim eenderde van de negatieve beoordelingen voor zijn rekening nam. Zonder meer een knappe prestatie, zeker in combinatie met Pence’ trouwhartige hondenkop, die louter eerlijkheid uitstraalt.

Helaas zijn er onder de Trumpstemmers maar weinig lezers van de Times, dus het helpt allemaal niets.

Na vier dagen conventie en het ene lid van de Trumpclan na het andere op het spreekgestoelte, is het me ook wel duidelijk dat Trump bezig is zijn eigen koninklijke dynastie te stichten, het Huis Trump, dat tot diep in de 22ste eeuw op autocratische wijze zal heersen over de VS.

Vorige week schreef de vermaarde Times-columnist en schrijver Thomas Friedman dat de komende presidentsverkiezingen (3 november) de opmaat kunnen zijn tot een nieuwe Burgeroorlog. Dat leek me toen flink overdreven, maar na het volgen van de Trumpconventie kan ik me er opeens iets bij voorstellen. Trumps verkiezingsstrategie is haatzaaien. Zijn paladijnen schetsten op eloquente wijze een apocalyptisch beeld van Amerika onder Biden. Die wil in zijn socialistische heilstaat alle Amerikanen tot slaven maken. Als Trump straks verliest, zullen de rellen van dit moment verbleken tot onschuldige opstootjes.

En dan had Trump zelf op het moment dat ik dit schrijf nog niet eens gesproken. Benieuwd of hij Pence zal weten te overtreffen in het debiteren van leugens. Hij speelt in het Witte Huis een thuiswedstrijd, dus ik heb er alle vertrouwen in. Ook moet hij in staat worden geacht de haat verder op te poken. Hoe dan ook: een spannend duel!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden