ColumnBert Wagendorp

Als Pieter Omtzigt voorzitter van FC Twente wordt, weten wij hoe dat komt

null Beeld

Achter de naam van Pieter Omtzigt stond, halverwege een A-4’tje op het Binnenhof, ‘functie elders’ . Nu is Omtzigt een van de weinige Kamerleden van wie vaststaat dat hij geen functie buiten het parlement ambieert. Op het donderdag toevallig gefotografeerde vragenlijstje van verkenner Kajsa Ollongren stond nog meer, maar iedereen had het alleen maar over die twee woorden: ‘functie elders’, alsof die het vierde kabinet Rutte alsnog in de weg konden staan.

Volgens de verkenners waren het ‘inventariserende voorbereidingsnotities’ voor de volgende verkenningsfase die donderdag had moeten beginnen. Dat ‘inventariserende’ duidt erop dat de kwestie ‘functie elders’ ook in de eerste ronde verkennende gesprekken al ter sprake moet zijn gekomen. ‘Voorbereidingsnotities’: in de tweede ronde moest kennelijk nog verder worden gepraat over ‘functie elders’. Dat was dus geen onbetekenend detail, maar een wezenlijke hobbel in de voorbereidingen op het formatieproces.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Opvallend was ook, dat er achter ‘functie elders’ geen vraagteken stond. ‘Omtzigt, functie elders?’ zou een open vraag zijn geweest, deel van een creatief denkproces: ‘Misschien heeft Pieter wel zin in een functie elders’, ‘Is er nog ergens, bijvoorbeeld op de Komoren, een functie voor Pieter?’, ‘Is er elders in het kabinet nog een staatssecretariaatje vrij voor Pieter?’

Nu, met een punt erachter, was het een vaststelling, een veroordeling. Omtzigt moet naar een functie elders.

Wie heeft dat ‘functie elders’ op de agenda van de verkenners gezet? Ollongren en Jorritsma zelf zijn onwaarschijnlijke verdachten. Een beetje freewheelen over een ‘functie elders’ voor lastige of incompetente Kamerleden behoort niet tot hun takenpakket. Bovendien hadden er dan wel meer namen op het lijstje gestaan. Ook gaan zij daar niet over, zoals Wopke Hoekstra opmerkte.

Wie er wel over gaat, in het geval van Pieter Omtzigt tenminste, is Wopke Hoekstra. Wopke komt van de reorganisatieslagers van McKinsey. Daar is het hele businessmodel gebaseerd op ‘functie elders’. Als je de dreigende situatie waarin het CDA door de verwarring rond Omtzigt is beland voorlegt aan een consultant van McKinsey zegt die zonder uit z’n Economist op te kijken: ‘functie elders’. Dat betekent: zak geld mee, outplacement en opgehoepeld. Wop H. is dus verdachte.

Maar de aantekeningen betroffen ‘voorbereidingsnotities’ voor de tweede ronde van de verkenningsfase, waarin gesproken zou worden met Sigrid Kaag en Mark Rutte, het ‘motorblok’ van het nieuw te vormen kabinet. Met een van hen, of mogelijk beiden, moest kennelijk nog over de ‘functie elders’-optie voor Omtzigt worden gesproken.

Mark Rutte had de afgelopen tijd minder last van van de verzamelde oppositie dan van die ene vasthoudende Twentse teckel. Hij is door Omtzigt en plein public te kakken gezet. Ik kan me voorstellen dat de getergde Rutte op zeker moment het F-woord heeft uitgesproken: ‘Functie elders’.

Mark R. is dus ook verdachte.

Of is de ‘functie elders’-rel een doortrapt opzetje van Sigrid Kaag om het CDA buiten het kabinet te houden – en liep Ollongren (D66) daarom opzettelijk met de papieren te koop waarop júist de gewraakte woorden vielen te lezen? Offerde zij zich op voor een kabinet zonder de christen-democraten?

Het is een smerig zaakje, dat staat vast, en het laatste woord is hierover nog niet gesproken. Als Pieter Omtzigt opeens burgemeester van Almelo wordt of voorzitter van FC Twente, weten wij hoe dat komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden