BrievenVrijdag 22 februari

Als Paus Franciscus een écht verstandige man was, en ballen had, dan zou hij het celibaat opheffen

De ingezonden brieven van vrijdag 22 februari.

De paus bidt bij de opening van de Vaticaanse top over seksueel misbruik.Beeld AFP

Brief van de dag: ‘Trouwen is beter dan branden van begeerte’

Het houdt maar niet op met de berichtgeving over seksueel misbruik in de katholieke kerk, met als ‘hoogtepunt’ een groot Volkskrant artikel donderdag over de misbruikconferentie in het Vaticaan in Ten Eerste.

Als Paus Franciscus nou eens een écht verstandige man was, en ballen had, dan zou hij subiet het celibaat opheffen, en bovendien homoseksualiteit uit het Christelijke Verdomhoekje halen. Als het zo is dat - zoals hier en daar wordt gesuggereerd - meer priesters dan niet-priesters homoseksueel zijn, is dat ‘probleem’ dan ook meteen opgelost. Wellicht zijn in eigen kring genoeg fijne partners te vinden. Dat opheffen van het celibaat kan zo moeilijk toch niet zijn. In het Nieuwe Testament (1 Korinthiërs 7:9), schreef de apostel Paulus: ‘Het is beter te trouwen dan van begeerte te branden.’ In de eerste eeuwen van het christendom bestond het niet. In het Concilie van Nicea (325) werd het celibaat nog aan ieders goeddunken overgelaten, en werd pas wet vanaf 1123.

Dolf de Kinkelder, Zevenaar

Potdicht

De leiders van de r.k.kerk deze week bijeen. Een organisatie, die zich verheven acht boven de wet. Een criminele organisatie die de omerta hoog in het vaandel heeft staan.

Nu ze toch bij elkaar zijn: sluit de deuren en zwijg ze dood.

Ben van Westerop, Warmond

Lekker treinen

De minister wil meer vliegbewegingen op Schiphol omdat de mensen anders naar andere vliegvelden zouden gaan.

Zou juist een beperking niet ook ertoe leiden dat meer mensen iets vaker gaan nadenken over en wellicht afzien van het vele vliegen, omdat dat toch voor de komende generaties veel beter zou zijn? Veel mensen kennen trouwens hun eigen land niet eens goed.

En reizen per trein geeft juist vaak een echt gevoel van reizen en vakantie.

F.M. Boon, Delft

Hoezo vergissing?

Als je de geschiedenis van het bombardement van Nijmegen grotendeels baseert op getuigenissen van overlevenden, krijg je vanzelfsprekend weer de mythe van het ‘vergissingsbombardement.’ Het is de auteur waarschijnlijk ontgaan dat tien jaar geleden de zeer heldere studie Nijmegen ’44. Verwoesting, verdriet en verwerking van Joost Rosendaal is verschenen.

Hier wordt de ‘vergissingsmythe’ duidelijk ontkracht; de Amerikanen wisten dat ze boven Nederland waren en het Nijmeegse station was een gelegenheidsdoelwit. Bij dat bombardement zijn fouten gemaakt en dat heeft vele levens gekost.

Er zijn in Nederland vooral veel strategische bombardementen geweest en een aantal gelegenheidsbombardementen en er zijn altijd veel burgers omgekomen; dat wordt oorlog genoemd.

Een oorlog gaat altijd gepaard met vele mythes.

David Barnouw, Amsterdam

Leve de mannen

Met veel interesse heb ik het interview over Piet van der Gaag gelezen op 18 februari. Voor mij een heel bekend verhaal. Ik heb jaren in verschillende kinderdagverblijven gewerkt en twee keer met een man. Hoe fijn was dat. De eerste keer was het op een babygroep, de tweede keer op een verticale groep ( leeftijd kinderen vanaf 6 weken t/m 4 jaar).

Het was een heel erg fijne tijd. De betrokkenheid van beide mannen was zeer groot. Vertederd keek ik altijd hoe ze met de kinderen omgingen.Mijn inziens is het van groot belang dat er meer groepsleiders opstaan om met kinderen te werken. Zeker op de verticale groep. Hierdoor ontstond een zeer huiselijke sfeer. Net als in het artikel beschreven wordt, waren de kinderen dol op hen.

Ik begrijp best, dat na het vreselijk gebeuren bij het Hofnarretje, ouders bang en kritisch zijn geworden, maar laten die gevoelens niet de overhand krijgen! We doen de mannen echt te kort.

Ik pleit voor veel manlijke groepsleiders. Mannen sta op en ouders heb vertrouwen! Het zal uw kinderen heel erg goed doen.

Marlous Beune Severeinkst,

Hengelo

De gigant Jeau Tincolas

Dank voor de werkelijk uitmuntende recensie van de tentoonstelling van Jeau Tincolas in kunstkabinet Het Museum (‘Dag in dag uit, 20 februari). Ik zou er echter aan toe willen voegen dat Tincolas’ werk via een vlechtwerk van subtiele niet-duidingen balanceert op het grensvlak van zijn en niet-zijn. Daarin is Tincolas uniek. De enige kunstenaar die werk maakt dat een vermoeden van Tincolas oproept is de Sloveen Hakar Shrabeen, waarvan komende maand een expositie opent in Ljubljana. Ik roep elk rechtgeaard kunstkenner en -liefhebber op om de tentoonstelling van Jeau Tincolas te bezoeken, nee te ondergaan.

Mart Kremers, Nijmegen

Foute verpleegkundigen

UWV laat verpleegkundigen artsoordeel doen?! (Ten eerste, 21 februari). Verpleegkundigen zijn geen onmondige kinderen en hebben zelf meegewerkt aan wat wettelijk buiten hun bevoegdheden valt: een verpleegkundige mág en kán geen diagnose stellen- dat is het terrein van daartoe opgeleide dokters- en dat behoren mijn collega’s te weten.

Naar hun beweegredenen tot deze bewuste overtreding is slechts te gissen, maar een waarschuwing (de lichtste maatregel) in het BIG-register lijkt me wel op zijn plaats: ze hebben het vertrouwen in de beroepsgroep én van de klanten van het UWV geschaad. Dat de laatste meent geen regels te hebben overtreden doet me ernstig twijfelen aan hún kennisniveau .

Mariska Jansen, verpleegkundige, Franeker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden