ColumnLaat het stoppen

Als Katrien Duck in First Dates zou zitten, zou ze wel aanbieden de rekening te splitten, maar boos wegbenen als je instemt

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week: Katrien Ducks divagedrag.

Emma Curvers

Tot voor kort wist ik niet wat starstruck zijn écht betekent. Een maandje terug overkwam het me, niet door een persoon, maar door een pop. ‘Dit doe ik anders nooit’, zei ik tegen mijn vriend, die machteloos toekeek hoe ik achter zomaar iemand in een eendenpak aanrende. Dit was wel Katrien, de eend waarvan ik posters aan de muur en een porseleinen beeldje naast mijn bed had gehad, die ik honderden keren had nagetekend. Met een stompzinnige grijns op mijn gezicht liet ik me fotograferen naast Katrien, die intussen kushandjes naar mijn vriend bleef werpen en hem daarna aan zijn arm meesleepte om er met hem vandoor te gaan. Ineens dacht ik: goh, wat een raar wijf eigenlijk.

Thuis heb ik eens gekeken wat mevrouw Duck de laatste jaren eigenlijk bezighoudt. Mannen tegen elkaar uitspelen, natuurlijk: al sinds haar eerste ontmoeting met Donald in 1940 slaat Katrien een slaatje uit de concurrentie tussen Guus en Donald en ze weet tachtig jaar later nog altijd niet welke woerd ze moet kiezen. Logisch, zonder weifelende Katrien is er geen Donald Duck, maar verder heeft ze zich ook nauwelijks ontwikkeld.

De Duckstadse Damesclub. Beeld Donald Duck
De Duckstadse Damesclub.Beeld Donald Duck

Katrien staat nog altijd hulpeloos te kwaken als er een klusje moet worden geklaard. Donald heeft dit jaar schilderijen opgehangen, de schutting geschilderd en schemerlampen geïnstalleerd voor haar Duckstadse Damesclub. Die damesclub schetst helemaal een droevig beeld van de Duckstadse vrouw. De activiteiten in 2019: punniken, breien, klontjespap maken en poëzie voordragen. Vooraanstaand lid Mientje schepte op hun laatste theekransje op over de nieuwe baan van haar man, waaraan zij een nieuwe keuken te danken heeft. Dolletjes natuurlijk. Een andere dame wordt door haar man getrakteerd op een luxe cruise – staat Katrien weer voor lul.

Zelf de handjes uit de mouwen steken: dacht het niet. Volgens Duckipedia is Katrien ‘een vlotte, moderne vrouw met een baan’, maar op werken laat ze zich nauwelijks betrappen, of het moet die keer zijn dat ze een poginkje deed politievrouw te worden in 2017, of de keer dat ze inviel voor juffrouw Eugenia in Dagoberts geldpakhuis. Hoe ze aan dat vrijstaande huis komt, geen idee, maar het Duckstadse UWV zou er best eens kunnen langsgaan. Ze leidt intussen wél la dolce vita: Donald moet haar trakteren bij de Geparfumeerde Parelhoen en op een geheel verzorgd uitje naar Woerdstok. Ik zeg niet dat Katrien een golddigger is, maar als ze in First Dates zou zitten, zou ze wel aanbieden de rekening te splitten, maar boos wegbenen als je instemt.

Af en toe heeft ze een milde bui, maar meestal wordt ze om niks furieus op Donald: ‘Als ik zo weinig voor je beteken, hoef ik je nooit meer te zien! Aju, Donald Duck!’ Je zou denken: prima Katrien, ingerukt mars en opgerot. Maar ja, dat is de tragiek van Donald: hij heeft zijn hart aan haar verpand, aan deze femme fatale, deze hebberige, hooghartige, manipulatieve, statusbeluste, driftige, onzelfstandige, egoïstische, loslippige, wispelturige dwingeland.

Donald en Katrien Duck. Beeld Donald Duck
Donald en Katrien Duck.Beeld Donald Duck

In Duckstad sijpelt de moderne wereld mondjesmaat door: er vliegen drones, de neefjes zitten op Snoetboek en er was een vrouwenvoetbalfinale op tv. Begin dit jaar vertoonde het blad, overigens op verzoek van een 10-jarige lezer, een lesbisch koppel in de achtergrond van een restaurant. Maar telkens weer in het middelpunt van het Vrolijkste Weekblad, staat een hoofdpersonage dat elk stokoud cliché over de vrouwtjes in zich verenigt.

Je bedenkt natuurlijk altijd te laat wat je eigenlijk had moeten zeggen, als je wordt geconfronteerd met een ster, maar: Katrien, meid, get a job en trap die truttenbende van de damesclub je huis uit.

De rubriek ‘Laat het stoppen’ wordt afwisselend geschreven door Emma Curvers, Julien Althuisius, Nadia Ezzeroili en Peter ­Pannekoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden