De KwestiePeter de Waard

Als kantoren zijn bedoeld om eenzaamheid te verdrijven, dan dienen ze vooral als sociale opvang

. Beeld .
.Beeld .
Peter de Waard

Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste makelaar, noemde deze week op de site van Quote thuiswerken waanzin.

En dat is niet verrassend. Zijn hele bedrijf staat of valt met de ontwikkeling, verkoop en verhuur van kantoren. En als Nederlanders deze coronacrisis massaal ontdekken dat ze liever permanent thuis willen werken, dan stort die markt volledig in.

Nederland is volgeplempt met kantoren. Sinds de industriële aftakeling – en inmiddels dreigen ook de laatste industriële bedrijven om te vallen - wordt het land bevolkt door een collectief van witte boorden dat als een kudde schapen dagelijks heen en weer trekt naar tienduizenden hokken die kantoorgebouwen worden genoemd.

Liefst 55 miljoen vierkante meter kantoorruimte is er in dit land, zo rekende het CBS vorig jaar uit. En daarvan stond 3 miljoen vierkante meter (6 procent) leeg.

Sinds de Haagse border collie Mark Rutte heeft verordonneerd dat iedereen beter thuis kan werken, staat mogelijk wel 60 procent leeg. In mijn eigen omgeving blijkt een overgrote meerderheid positief te zijn over thuiswerken.

Het leidt tot aanzienlijk minder stress. Geen wekker meer in de ochtend, geen files en geen overvolle treinen. Lunchen en dineren kan op het meest geschikte tijdstip worden gedaan. Tussendoor kan even langs de supermarkt of de kapper worden gewipt of kan een kopje thee worden gezet voor de van school teruggekeerde kinderen.

Volgens Cor van Zadelhoff zijn mensen geen solisten. Dat klopt. Maar voor sociale contacten kunnen ze beter in hun eigen omgeving terecht dan op het werk. Als een werkplek buitenshuis nodig is om gevoelens van onthechting, eenzaamheid en overbodigheid te voorkomen, dan dienen de meeste kantoren vooral als sociale opvang.

Thuiswerken zou de lokale gemeenschapszin zelfs kunnen aanwakkeren, waarbij Nederlanders zich weer meer bekommeren om hun buren dan om collega’s. Er worden ook andere nadelen bedacht. Thuis kunnen mensen zich slechter concentreren. Alsof dat in de enorme moderne kantoortuinen wel lukt.

Misschien leiden collega’s met allerlei vragen nog meer af dan kinderen. Mogelijk is het gemis aan lichaamstaal bij overleg via Zoom of Google Meet slecht voor de productiviteit, maar daar kan vast een mouw aan worden gepast.

De denktank van SER-voorzitter Mariëtte Hamer wil het ‘het grootste thuiswerkexperiment ooit’ structureren. Iedereen moet ook in de toekomst enkele dagen per week thuiswerken om de mobiliteit te beperken en de luchtvervuiling te verminderen.

Stel dat de 55 miljoen vierkante meter kantoorruimte kan worden gehalveerd, dan is er ruimte (gemiddelde woonruimte in Nederland is 65 vierkante meter) voor zeker 350 duizend woningen zonder aanslag op het groene gebied.

Het is een mooie gedachte die zelfs bij supermakelaars de angst voor waanzin moet verdrijven.

FACEBOOKGROEP DE WERKGIDS

Hoe kun je efficiënter werken? Hoe pak je het aan als je een nieuwe baan wil? En hoe sla je je door een functioneringsgesprek heen? In de Facebookgroep de Volkskrant Werkgids delen we artikelen over werk en carrière. Meld je aan en deel zelf ook vragen en tips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden