DAG IN, DAG UIT

'Als je Wilders' fascistische trekken niet ziet ben je blind'

Waar gaan we het over hebben? Geert Wilders hoopt dat Donald Trump de volgende Amerikaanse president wordt. Beide mannen worden met enige regelmaat fascist genoemd. Terecht of onzin?

Peter R. de VriesBeeld ANP

Kom er maar in, Peter!

'Ik vraag me af of de media niet te veel een karikatuur van Trump maken. We moeten ons realiseren dat wij in Nederland alleen de juicy soundbites te zien krijgen; de complete debatten zien wij nooit. Er loert dus een gevaar dat we heel fragmentarisch worden ingelicht over Trump. Mede daarom zou ik niet stellig willen beweren dat de man fascistisch is, al hoor ik hem genoeg dingen roepen waarvan ik denk: oh my god, moet dat straks in het Witte Huis zitten?

'Dat Wilders fascistische trekken vertoont, staat voor mij als een paal boven water. Hoogleraar Paul Frissen heeft wat dat betreft volkomen, maar dan ook volkomen gelijk. Het meest bespottelijke is dat de partij die vindt dat ze zelf de meest stuitende en weerzinwekkende dingen over anderen moet mogen zeggen, nu van mening is dat een hoogleraar om zijn uitspraken moet worden ontslagen.

'Fascisme is een zware term, maar we kunnen toch niet meer verloochenen dat er overeenkomsten zijn? Als je ze niet wilt zien, ben je blind. Dan heb je kennelijk een preoccupatie met het fenomeen op zich, waar je vandaan wilt blijven, maar dat zegt meer over jezelf dan over de PVV.

'Overigens heb ik er buitengewoon veel moeite mee dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen kenmerken van een monarchie beginnen te vertonen, waarbij de families Bush en Clinton de boel domineren. Het had weinig gescheeld of de derde Bush was op de troon geklommen. Het slaat natuurlijk nergens op dat in zo'n groot land, met honderden miljoenen inwoners, de presidentskandidaten uit twee families komen.

'Als Trump de opvolger van Obama wordt, gaan we spannende tijden tegemoet. Maar zijn eventuele voorgangers hebben er ook niet veel van gebakken. Laten we niet uit het oog verliezen dat Bush met zijn oorlog in Irak de hele wereld heeft voorgelogen en bedrogen. Feitelijk beschouwd kan het dus nauwelijks erger.'

Voor deze mening kreeg Peter R. de Vries 100 euro.

Beeld Yules H. van Rees

Wat is dit?

Elke woensdag doet de satirisch bedoelde Volkskrantrubriek DIDU (Dag in Dag uit) een beroep op de expertise van Peter R. de Vries. Voor het geven van deze mening kreeg Peter R. de Vries 100 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden