column aaf brandt corstius

Als je opgroeit zonder moeder, is Moederdag raar. Maar nu ben ik zelf moeder

Als je opgroeit zonder moeder, is Moederdag raar. Nou ja, er zijn wel meer dingen raar, zoals je eerste beha kopen zonder enigerlei vorm van ouderlijke begeleiding. Of als mensen tegen je zeggen: ‘Vraag maar even aan je moeder of je bij ons mag spelen.’ En dat jij dan moet zeggen: ‘Die is dood.’ En dat zij dan zeggen: ‘Oh, sorry.’ En dat jij dan zegt: ‘Geeft niet.’ Later verving ik ‘Geeft niet’ – wat ik toch wel raar vond klinken – door het op agressieve toon uitgesproken: ‘Daar kun jij toch niks aan doen?’

Maar goed. Moederdag. Het probleem begon met de zelfgeknutselde koffiefilterhouder. Ik ben opgegroeid in een tijd dat je nog koffiefilterhouders knutselde voor je moeder. Ik had er een van lichtblauw karton gemaakt, met gekleurde figuurtjes erop.

Toen ik hem af had, zag ik de juf vertwijfeld kijken, en toen zei ze: ‘Je kunt hem ook aan je vader geven.’

Daarna was dat elk jaar de oplossing: je kunt hem ook aan je vader geven. Maar het is toch iets anders om je vader een kartonnen koffiefilterhouder te geven op Moederdag, dan je moeder.

Later besloot ik om mijn koffiefilterhoudergerelateerde droefenis te vervangen door, alweer, agressie. Agresssie jegens Moederdag.

Alles wat met Moederdag te maken had, vond ik even walgelijk, en dan niet op de politiek-correct verongelijkte manier waarop sommige mensen Valentijnsdag en Kerstmis walgelijk vinden (‘O, o, de feestdagenindustrie, ’t is allemaal een fuik van de commercie! Waarom liggen de kerstballen al in oktober in de winkel? Wat een Amerikaans gedoe. Bah!’), maar op een strikt persoonlijk verongelijkte manier (‘Waarom houdt de moederdagindustrie geen rekening met mij?’).

Maar nu ben ik zelf moeder. Voor het eerst sinds ik zes jaar was, spreek ik weer met grote regelmaat het woord ‘mama’ uit. (‘Mama gaat je verschonen.’ ‘Mama houdt van je voetjes.’ ‘Zeg eens mama? Zeg maar mama! Zeg maar MA-MA!’) 

En toen ik gisteren bij de Hema een set ramsjboeken zag liggen die in een roze box waren gestopt als uniek moederdagcadeau, maakte dat geen woeste agressie in me los. Ik stelde me voor hoe ik op een dag ook allemaal roze prullen zou krijgen. Of misschien wel een zelfgeknutselde kartonnen Nespressocuphouder.
Aanstaande zondag verwacht ik nog niets. Misschien krijg ik een zachtgekookt ei van mijn vriend. Op mijn eerste niet-verongelijkte Moederdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden