column joost zaat

Als je in vol feestornaat met z’n allen achter een reuzenkalkoen zit, doe je dat omdat het ‘gezellig’ is

Als je vandaag eenzaam op de bank een romcom kijkt, eet je te veel omdat je je zo alleen voelt. Als je in vol feestornaat met z’n allen achter een reuzenkalkoen zit, doe je dat omdat het ‘gezellig’ is. Eten troost en troost kun je zelden genoeg krijgen. 

Wil je niet aankomen, dan mag je feestmenu niet meer dan 1.000 kilocaloriën tellen, maar een beetje eter werkt op Eerste Kerstdag al makkelijk 6.000 kilocaloriën weg. In een vorig baantje vroeg ik voor een eindejaarsnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een collega als grapje een menu samen te stellen van 5.000 kilocaloriën. Kostte hem geen moeite. Op Tweede Kerstdag moest je dan volgens hem wel 10 uur en 26 minuten stevig fietsen om dat weer weg te werken.

Ik keek even in de niet-wetenschappelijke Allerhande voor deze Kerst. Portie kalkoendij met salie, amandelen en krokante gnocchi: 970 kilocaloriën. Heb je nog 30 kcal over voor voorgerecht, toetje en de wijn. Na de feestdagen ben je vaak zwaarder dan daarvoor: de gemiddelde mens komt 0,5-0,9 kilo aan.

Na tien keer Kerst ben je volgens Engelse onderzoekers dus kilo’s aangekomen. Ze verdeelden 272 Engelsen in twee groepen. De ene groep kreeg alleen uitleg over gezond eten. De andere kreeg het advies zich ten minste twee keer per week - maar liefst dagelijks - te wegen én kreeg informatie hoelang ze moesten bewegen om al die calorieën weer op te stoken. De weeggroep woog zichzelf braaf en bleek in februari gemiddeld drie ons te zijn afgevallen; 64 procent was minder dan vijf ons aangekomen. De niet-wegers waren gemiddeld een pond aangekomen, maar 59 procent had de gewichtstoename toch onder een pond weten te beperken. In die groep zaten dus een paar flinke aankomers.

Of de feestdagen ook leuker worden als je steeds op die weegschaal staat, weet ik niet. Zelf roep ik al jaren dat ik een vette gans ga braden in mijn gas verslindende gietijzeren fornuis. Daar past zo’n beest best in, maar wat moet ik ermee? Ik ben de enige in huis die af en toe vlees eet. Van mevrouw Toorop, die mij altijd hapjes toestopt en over wie ik al eerder schreef, heb ik al een gigantische Spaanse ham gekregen. Die moet eerst nog op.

Na de feestdagen de zonde bestrijden? Dan wordt de ‘geïntegreerde leefstijl interventie’ immers door zorgverzekeraars vergoed. Alleen niet allemaal tegelijk naar mij voor een verwijzing graag als u een beetje dik bent. Er zijn in heel Nederland nog maar 169 leefstijlcoaches. De vier grootste verzekeraars blijken die zorg voor slechts enige honderden mensen te hebben ingekocht. De woordvoerder van een verzekeraar mailt me dat het meer dan 6 miljard euro gaat kosten als ‘iedereen’ gecoacht moet gaan worden. Gaat uw zorgpremie weer van omhoog. U kunt dus: minder eten, een rondje fietsen of u van dat gewicht niks aantrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden