Als je feministen bekritiseert, doe het dan goed

Filosoof Sebastien Valkenberg beweert dat feministen selectief turven, schrijft studente Emma den Brok in een reactie op zijn opiniestuk. 'Maar hij onderbouwt zijn argument vervolgens met een voorbeeld dat feitelijk incorrect is. Valkenberg snapt niet waar de ophef blijft over de verdeling van VENI-beurzen, die op de Vrije Universiteit allemaal naar vrouwen gingen. Ik kan u vertellen, die ophef komt niet.'

Emma den Brok
null Beeld anp
Beeld anp

Meneer Valkenberg heeft in zijn opiniestuk over diversiteit in de wetenschap een probleem met hoe het feminisme haar kritiek op de maatschappij beargumenteert: ze turft alleen maar, en nog selectief ook.

De ironie wil dat Valkenberg op dit punt uitkomt nadat hij zich uitgebreid heeft opgewonden over een enkel voorbeeld, dat hij ook nog eens feitelijk incorrect presenteert. Vijf van de vijf VENI-beurzen die aan onderzoekers van de Vrije Universiteit werden uitgereikt waren voor vrouwen. Valkenberg vraagt zich af waar de ophef over deze (volgens hem overduidelijk ongelijke) verdeling blijft.

Ik kan u vertellen: die ophef komt niet. Het zit namelijk zo: het NWO heeft dit jaar 161 VENI-beurzen uitgereikt, niet slechts de vijf waar Valkenberg het over heeft. Van die 161 gingen 86 beurzen naar mannen, en 75 naar vrouwen. Toevalligerwijs kregen aan de VU alleen vrouwelijke onderzoekers een beurs. Misschien waren hun voorstellen beter dan die van hun mannelijke collega's. Of waren hun mannelijke collega's net zo getalenteerd, maar hadden ze er dit jaar voor gekozen hun carrière op een lager pitje te zetten om vaker bij hun kinderen te kunnen zijn. Wie weet.

Verbitterde brief
De logica in de wind geslagen gaat Valkenberg onverstoorbaar verder. Deze (zogenaamd oneerlijke) toekenning, zo schrijft hij, is in strijd met de diversiteitscriteria van de universiteiten zelf. Dat kunnen ze met al hun 'mensen en clubjes' voor gelijkheid toch niet maken? Uit zijn stuk blijkt dat Valkenberg al wel op de website van het NWO is geweest, maar blijkbaar niet lang genoeg om te lezen dat het NWO de beurzen uitreikt, en dus niet de universiteiten zelf.

Ik kan Valkenberg van harte aanraden wat meer tijd door te brengen op de website van het NWO. Er zijn namelijk genoeg statistieken te vinden die wel degelijk ongelijkheid illustreren, waar hij dan zijn volgende verbitterde brief over kan schrijven. Ik heb er alvast een voor hem uitgekozen (selectief natuurlijk, ik ben immers feministe): slechts één op de drie universitair docenten is vrouw, en bij hoogleraren zelfs maar één op de zeven. Succes!

Emma den Brok, student aan Maastricht University

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden