Opinie Brieven

Als import-Rotterdammer ben ik supertrots op de stad

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 24 juli.

De skyline van Rotterdam. Beeld Getty Images/EyeEm

Brief van de dag: Rotterdams minderwaardigheidscomplex?

Wat een onzin dat Rotterdammers kampen met een kolossaal minderwaardigheidscomplex (Ten eerste, 23 juli). Dat de kranten bol staan van het nieuws over een nieuwe burgemeester van 020 is logisch, het is eindelijk een vrouw!

En dat je prachtige foto’s van de stations van de Noord-Zuidlijn krijgt voorgeschoteld, is toch ook nieuws. Het zijn stuk voor stuk mooie stations (op de foto). Schoon en netjes, voor zolang dat duurt. Het kost een paar duiten, maar dan heb je ook wat.

Maar Rotterdammers hebben geen enkele reden om een minderwaardigheidscomplex te hebben. Als import-Rotterdammer ben ik supertrots op de stad. We hebben de mooiste bruggen van Europa, de oudste tunnel die na de renovatie er prachtig uit gaat zien. En straks een prachtige Coolsingel waar geen stad aan kan tippen.

Alle Amsterdammers wens ik al het goede toe en sterkte met de belastingverhogingen die komen gaan.

Marti von Stein, Rotterdam 

Kwaliteit van leven

In het artikel over oxycodon (Zaterdag, 21 juli) mis ik verhalen over patiënten die er wel goede ervaringen mee hebben. Als MS-patiënt gebruik ik al zes jaar tweemaal daags 5 milligram per dag. Het is voor mij het enige middel dat mijn pijnklachten vermindert, waardoor ik mij veel beter voel. Na al die jaren helpt het nog steeds goed en ik heb totaal niet de behoefte om er meer van te nemen.

Zou er bij veel mensen bij wie het zo uit de hand loopt toch niet een verslavingsgevoeligheid meespelen?

Natuurlijk moet je voorzichtig zijn (mijn kleindochter kreeg trouwens maar voor drie dagen oxycodon mee na het knippen van haar amandelen), maar ik weet dat het je kwaliteit van leven erg kan verbeteren en ben bang dat nu veel mensen dat onthouden gaat worden.

Dat vind ik heel erg.

M. Hartman, Zoetermeer

In pillen gegoten geluk

Ja, dat was inderdaad een leuk afscheidscadeautje toen ik na twee dagen, compleet met nieuwe heup naar huis mocht. Acht paracetamol moest ik per dag nemen, maar daarnaast kreeg ik nog een recept mee voor een pijnstiller waarvan ik er niet meer dan 6 per dag mocht nemen, edoch: niet samen met grapefruit (grapefruit is de grote boosdoener, blijkt mij steeds weer).

Inderdaad: oxycodon, nooit van gehoord, maar waarlijk: in pillen gegoten geluk! Behalve aan sigaretten, ben ik nooit ergens aan verslaafd geweest, maar ik snap nu wel wat verdovende middelen je kunnen opleveren en ruim voor het ochtendgloren lag ik me al te verheugen op mijn eerste pil!

Anneke Klok (72), Bergen

Hoogmoed

Het pessimistische geloof van minister Blok dat mensen uit verschillende bevolkingsgroepen niet vreedzaam kunnen samenleven, deel ik niet. Ik geloof juist dat vreedzaam samenleven van nature in iedereen zit, dus aangeboren is. Daardoor is het geen punt van discussie. De vraag is wel hoe deze aangeboren vreedzame vooringenomenheid in een politiek jasje gegoten moet worden.

Gelukkig een eenvoudig te beantwoorden vraag, omdat het buiten kijf staat dat vreedzaam samenleven enkel mogelijk is via vruchtbare – partijpolitieke- en financieel-economische belangen overstijgende – samenwerking, op basis van wederzijds respect.

En daar wringt nu de schoen bij onze minister van Buitenlandse Zaken, getuige zijn diskwalificatie van Suriname als een ‘failed state’.

Een uitspraak die niet van respect getuigt, maar van hoogmoed. En waar dat superioriteitsgevoel uiteindelijk toe leidt is duidelijk voor wie zijn klassieken kent.

Wouter ter Heide, Zwolle

Blok is niet saai maar slim

Minister Blok heeft willens en wetens de nadruk weer gelegd op identiteitspolitiek. Hij leidt onze aandacht professioneel af! We maakten ons al druk over Zwarte Piet en nu weer over de multiculturele samenleving.

PvdA, GroenLinks en D66 blazen hoog van de toren. Deze discussie gaat wel de hele zomer duren.

Dit is de neoliberale tactiek. We hebben het weer over identiteit en niet over de politieke economie en de daar te maken sociale keuzes.

Foei VVD!

Henk Venekamp, Leeuwarden

Oud gezegde

Over de Kwestie van Peter de Waard: Leidt secularisatie tot meer welvaart? (Economie, 20 juli)

Eerder het omgekeerde, zoals een oud gezegde luidt: nood leert bidden.

Leo Eppink, Wageningen

Aards paradijs

Het artikel van Olaf Tempelman over aards paradijs Canada (V Zomer, 21 juli) deed me terugdenken aan een vakantie in dat land.

Ik raakte aan de praat met een Canadese van Nederlandse afkomst. Ze vond dat Canada de vergelijking met Nederland niet kon doorstaan. Als voorbeeld gaf ze de Nederlandse hypotheekrenteaftrek. Die bestond niet in Canada en daardoor was het kopen van een huis voor haar onbereikbaar.

Ik betoogde nog dat ‘elk nadeel zijn voordeel heb’, zoals Johan Cruijff al wist: de huizenprijzen in Canada liggen namelijk een heel stuk lager dan in Nederland.

Het overtuigde haar niet: voor haar was Nederland en niet Canada een aards paradijs.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Hitteplan

Dankzij alle open deuren die door het Nationale Hitteplan worden ingetrapt, tocht het wel lekker door...

Marlies Jansen, Oegstgeest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden