OpinieBrieven

Als ik nu supermarkteigenaar was, kocht ik onmiddellijk de oogst van boer Kees op

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 25 juli.

Beeld Getty

Brief van de dag: Let eens op de kleintjes!

Wij hebben dit jaar een rijke oogst aan pruimen van onze pruimenboom in de tuin. Ze zijn wat klein, maar heerlijk sappig en fris van smaak. Veel lekkerder dan de gelijkvormige, dikke pruimenbommen in de plastic doosjes in de supermarkten. Wie schetst mijn verbazing en ontsteltenis als ik in de krant lees dat boer Kees in Wemeldinge met een overschot van 60 duizend kilo sappige pruimen zit, omdat de pruimen slechts 35 millimeter groot zijn en de supermarkten geen pruimen accepteren onder de 38 millimeter (Ten eerste, 24 juli).

Als ik nu supermarkteigenaar was, kocht ik onmiddellijk de oogst van boer Kees op en maakte ik er een superactie van: wij letten op de kleintjes!

Jaap Lampe, Haarlem 

Schofferende stelling

Mevrouw Bouras beticht mij niet slechts van racisme, maar presenteert mij als een subtiele versie van de Ku Klux Klan (V, 24 juli). De aanleiding daarvoor is een twitterdiscussie van 9 juni, nadat ik een actie van collega ­Segers (CU) lof had toegezwaaid om op te komen voor een Arabische christen die in Nederland werd bedreigd vanuit radicaal-islamitische hoek. Mijn opmerking dat ‘we niet toestaan dat achterlijke gewoonten uit het Midden-Oosten (geweld en intimidatie van andersdenkenden en ongelovigen) hier wortel schieten’, ontlokte bij mevrouw Bouras de vraag waarom de regering onder leiding van de VVD er dan gretig zaken mee doet?’

Daarop sprak ik mijn verbazing uit over haar redenering die erop neerkomt dat, ‘indien je geen intolerantie uit sommige landen wilt importeren, je er kennelijk ook geen producten naartoe mag exporteren’. Daarbij maakte ik de fout het academische ­niveau van mevrouw Bouras, die werkzaam is bij de Universiteit Leiden waar ik ook ben afgestudeerd, in twijfel te trekken. Voor dat onnodige ad hominem heb ik toen al mijn excuses aangeboden.

Mevrouw Bouras moet zelf maar bepalen of zij bij haar schofferende stelling blijft, dat racistische motieven bij mij een rol hebben gespeeld. Naar lezers van de Volkskrant hecht ik eraan op te merken dat, indien mevrouw Bouras mevrouw De Boer zou hebben geheten, ik dezelfde kritiek op haar redeneerwijze zou hebben gehad. En nu maar hopen dat ik niet weer de toorn van alle mevrouwen De Boer heb gewekt.

Han ten BroekeTweede Kamerlid VVD

Kant noch wal

Nadia Bouras vliegt wel erg uit de bocht met haar veronderstelling (V, 24 juli) dat Kamerlid Han ten Broeke nooit zo op haar stellingname over zakendoen met landen uit het Midden-Oosten zou hebben gereageerd ‘als ze Annemarie heette’. Ten Broeke kennende meen ik zeker te weten dat hij dezelfde kritische houding zou hebben gehad als Nadia inderdaad Annemarie zou hebben geheten. Om er vervolgens ook nog de puntmutsen van de Ku Klux Klan bij te halen, raakt werkelijk kant noch wal.

Kritiek op personen met een etnische achtergrond is niet per definitie racisme. Door dat wel te veronderstellen, wordt de belangrijke strijd tegen racisme en uitsluiting geen dienst bewezen.

Harry van Bommel, Diemen 
voormalig Tweede Kamerlid SP

Özil

Mesut Özil omschrijft zichzelf als een man met twee harten, een Duits en een Turks (Ten eerste, 24 juli).

Als Nederlandse bicultureel herken ik ­mezelf in zijn omschrijving en ­ondersteun ik hem in zijn terechte verzet tegen racisme en discriminatie in Duitsland.

Echter, ik had van hem een consequentere houding ­verwacht als het om racisme en discriminatie in Turkije gaat.

Kivilcim PinarAlkmaar

Voordelig verduurzamen

In het artikel ‘Je huis verduurzamen? Dan betaal je extra rente’ (Economie, 24 juli) wordt vermeld dat een kwart van de hypotheekverstrekkers weigert huizenkopers extra krediet voor het energiezuiniger maken van hun woning te geven, tenzij tegen een verhoogd rentetarief met 0,5 procent.

Gelukkig kan een woning­bezitter voor verduurzaming van de woning geld lenen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Op de SVn-website kan men de gemeente selecteren en daar de aanvraag indienen. Zo heb ik zonnepanelen op mijn dak geplaatst tegen een rentetarief van 1,6 procent en met de mogelijkheid de lening tussentijds boetevrij af te lossen. Kom daar maar eens om bij een bank.

Jorrit LeijtingDiemen

Hitteplan

We hebben de huis ingesmeerd (Ten eerste, 24 juli). Heeft niet geholpen. Het is inmiddels wel een gevleugeld gezegde geworden. Als iemand klaagt over de hitte zeggen wij ‘smeer ff de huis in’.

Julie GoosenUden

Huis

Hoe vaak moet ik het nu nog zeggen? Het is HET huis, niet DE huis.

Peter Noordermeer, Dreischor

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden