ColumnEsther Gerritsen

Als ik naar de Hongaarse premier kijk, zie ik een Nederlander met overgewicht

null Beeld

Tien jaar geleden kochten mensen huizen voor prijzen die ze eigenlijk niet konden betalen. Gelukkig is dat nu allemaal anders en kopen mensen alleen nog huizen voor prijzen die je niet zou moeten willen betalen. Jammer genoeg kopen ze die huizen niet altijd van die mensen die tien jaar geleden een huis kochten en nu nog steeds in de schulden zitten. Maar geen nood, het CBS meldt dat de gemiddelde huizenprijs landelijk gezien alweer op het niveau zit van vóór de kredietcrisis en de voorspelling is dat aan het eind van dit jaar geen huizen meer onder water staan. Dan kunnen we daarna weer wat monterder toewerken naar een nieuwe crisis.

Het CBS meldt ook dat bijna de helft van de Nederlanders overgewicht heeft. Maar het zegt er gelukkig bij dat een op de vijf van die mensen daar niet mee zit. Het CBS kan roepen wat het wil, niet iedereen laat zich zomaar een probleem aanpraten.

Ik dacht aan die grap van Herman Finkers: ‘De Franse wielrenner Jacques Maton is gepasseerd in het klassement maar behoudt de gele leiderstrui. Weliswaar heeft hij 34 minuten verloren, maar hij behoudt de gele leiderstrui. Er is met hem gepraat, men heeft geprobeerd hem ervan te overtuigen dat het niet eerlijk is, maar Jacques Maton wil de trui niet afstaan en behoudt dus de gele leiderstrui.’ We kunnen problemen wel signaleren, dat wil nog niet zeggen dat we dan dichterbij de oplossing zijn.

Het Europese parlement signaleert grote problemen in Hongarije, maar als ik naar de Hongaarse premier kijk, zie ik een Nederlander met overgewicht, hij laat zich geen problemen aanpraten.

‘Vandaag veroordeelt de Europese politiek niet alleen een regering, maar een land en zijn volk’, zei Orbán, die lang zijn gang heeft kunnen gaan. ‘Blijven praten’ met Boedapest was het devies in Brussel. Dat werkte dus niet (‘men heeft geprobeerd hem ervan te overtuigen dat het niet eerlijk is, maar hij wil de trui niet afstaan en behoudt dus de gele leiderstrui...’)

Afijn, de strafprocedure tegen Hongarije is ingezet. Artikel 7, de ‘nucleaire optie’. Dat betekent dat de lidstaten in gesprek gaan met de regering van premier Orbán over de vermeende misstanden en aanbevelingen doen, maar: ‘Er zit geen limiet aan de lengte van dit overleg.’ Dat klinkt toch alsof ze kunnen praten met die wielrenner zolang ze willen... hij behoudt de gele leiderstrui.

Terug naar het CBS dat hier alles signaleert maar geen artikel 7 voorradig heeft. Hoe gaat het in Nederland sinds de crisis van 2008? Zowel het bruto binnenlands product als het bbp per hoofd liggen boven het niveau van vóór de crisis. Het consumentenvertrouwen is hoger. Het aantal woningverkopen en de woningprijzen zijn al boven het pre-crisisniveau uitgestegen. De overheidsschuld is echter nog hoger dan voor de crisis en de woningproductie een stuk lager. De omvang van de werkloosheid is nog altijd groter dan vóór de crisis, en ook is het aantal mensen met een bijstandsuitkering groter dan vóór de crisis.

Dan de zachte thermometers: vruchtbaarheid en relatievorming. In economisch zware tijden stellen mensen het krijgen van kinderen en het vastleggen van een relatie vaker uit. Zo is het aantal geboorten nu lager dan tien jaar eerder. Daar valt dus nog wat winst te behalen.

Het geeft te denken, dat er nu net ineens een enorm tekort is aan de meest gebruikte anticonceptiepil. Ik zeg niet dat het een met het ander te maken heeft, ik signaleer alleen maar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden