Als ik Baudet hoor spreken over homeopathisch verdunnen, dan ruik ik zijn broeiende bilspleet

De auteur roept Thierry Baudet op voor één keer het Nederlandse identiteitskartel open te breken.

Thierry BaudetBeeld anp

Het gaat de laatste tijd vaak over identiteit. U weet wel, die socio-culturele rollator waarachter mensen met te weinig persoonlijkheid overeind trachten te blijven. Toen ik nog een column in Trouw had, schreef ik eens dat het enige nut van een identiteit is dat je die kunt vervalsen. Verder kun je een identiteit beter kwijt dan rijk zijn, het zit alleen maar in de weg.

Heere Heeresma jr. is schrijver en cineast.

Identiteit: een knellende omhelzing

Helaas ontsnap ikzelf ook niet aan de knellende omhelzing van een identiteit. Om te beginnen ben ik een Nederlander. Nou, tel uit je winst. Inwoner van een spatje vliegenpoep op de wereldkaart.

Daarnaast heb ik Indisch bloed; mijn moeder kwam uit de Gordel van Smaragd. Ik kwam er al jong achter dat die twee 'identiteiten' niet goed samengaan. Ik zal een jaar of 6, 7 zijn geweest toen ik met Nana, mijn Indische grootmoeder, op bezoek ging bij Nederlandse mensen.

U ziet, ik maak een onderscheid tussen Indische en Nederlandse mensen, hoewel Indische mensen evengoed Nederlanders zijn. Dat is wat identiteit doet.

Ik ging naar de wc om een plas te doen en zag dat er geen fles stond. 'Hebben jullie geen fles?' vroeg ik aan de vrouw des huizes. Ze keek me niet-begrijpend aan en mijn grootmoeder moest haar uitleggen dat Indische mensen een fles water op de wc hebben staan om na het doen van een grote boodschap de billen te wassen.

Nee, die hadden Nederlandse mensen niet. Ik was te goed opgevoed om niet een hartgrondig 'Gadverdamme!' uit te roepen, maar de walging op mijn gezicht sprak boekdelen.

De vrouw keek me ongemakkelijk aan. Ze besefte dat ze in de ogen van dat kind plotseling een vies varken was geworden. En misschien werd ze boos, net als de voorstanders van Zwarte Piet die van racisme worden beschuldigd.

Nederlanders: barbaren met ongewassen billen

De ontdekking dat Nederlanders geen fles op de wc hebben, betekende een cesuur in mijn leven. Ik begon in termen van 'wij' en 'zij' te denken. Ik had een Nederlands paspoort, maar voelde me geen Nederlander meer. Ik wilde niet langer geassocieerd worden met die barbaren met hun ongewassen billen.

Dit is altijd zo gebleven. Ik heb weinig contact met 'gewone' Nederlanders. Ik probeer ze ervan te overtuigen dat een fles veel hygiënischer is dan toiletpapier, maar hoewel ik evident gelijk heb, houden de meesten hardnekkig vast aan hun toiletpapier. Ook dat is een kwestie van identiteit.

De broeiende bilspleet van Thierry Baudet

Ik had mij in de loop der jaren bij die Nederlandse hardnekkigheid neergelegd, maar toen verscheen Thierry Baudet op het toneel. Baudet is voor het behoud van oude tradities en tegen nieuwe invloeden van buitenaf. Dus als hij consequent is, dan is hij ook voor het behoud van die armzalige rol toiletpapier en tegen een fles op de wc.

Als ik Baudet hoor spreken over homeopathisch verdunnen, over absolute heerschappij, over onze militairen in Uruzgan, over een Nexit, over het onderzoeken van alle dingen en het behouden van het goede, dan ruik ik zijn broeiende bilspleet. Ik zie de remsporen in zijn onderbroek. Terwijl je van zo'n intellectueel met een Frans klinkende naam toch zou verwachten dat hij thuis een bidet heeft.

Daarom roep ik de heer Baudet op voor één keer het Nederlandse identiteitskartel open te breken. Geachte heer Baudet, als u op uw eerstvolgende congres uw publiek een fles water voorhoudt en zegt: 'Dit is water. Daarmee kun je niet alleen homeopatisch verdunnen, maar ook je billen wassen', dan stem ik misschien wel op u.

Heere Heeresma jr. is schrijver en cineast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden