ColumnHarriët Duurvoort

Als Hugo ‘afwachten’ zegt, waarom slaat dan niet de hele zaal op tilt?

Harriet Duurvoort artikel column Beeld .
Harriet Duurvoort artikel columnBeeld .

Het zoveelste geval van incompetente, stroperige bureaucratie en het bewijs dat het ministerie ontbreekt aan gezond verstand, enig gevoel van urgentie en misschien zelfs moreel besef: al meer dan een maand werkt VWS aan een richtlijn waarin moet worden gedefiniëerd aan welke criteria kwetsbare patiënten precies moeten voldoen om in aanmerking te komen voor overgebleven vaccins van de GGD’s. Nu worden die maar in de armen van de eigen medewerkers van de vaccin - en teststraten gezet. Gelukkig heeft GGD Noord-Limburg er lak aan en hebben ook steeds meer huisartsen dat; ze volgen hun hart en vaccineren kwetsbare patiënten.

In een complete crisissituatie, waarin de levens van kwetsbare mensen afhangen van snel gevaccineerd worden, heeft het geen zin om te wachten op de logge olifant die de boel moet bestieren, maar die slechts stuurloos rond stampt in een doolhof dat door moet gaan voor een routekaart. Hoeveel mensen die het vaccin hard nodig hebben gehad zijn al bezweken? Gestorven aan corona, maar strikt genomen aan coronabureaucratie? Omdat ze de prik, beschikbaar in de koelkast, niet mochten krijgen vanwege het wachten op een richtlijn? Hopelijk volgen alle GGD’s het voorbeeld van Noord-Limburg. Nood breekt wet en zeker nodeloze bureaucratie.

Gelukkig had ons ondanks alles immer goedgeluimde duo tijdens de persconferentie ook nog goed nieuws. Er zijn inmiddels al 4 miljoen mensen gevaccineerd! Veel meer dan gedacht, want niets blijkt zo’n uitdaging als het tellen van daadwerkelijk gezette vaccins. ‘Achterstanden in de registratie’; ‘onduidelijkheid door de prikpauze van AstraZeneca’, ‘mensen die om privacyredenen niet willen dat hun vaccinatie geregistreerd wordt’, er is altijd wat. Gelukkig is er weer een nieuwe rekenmethode waardoor het aantal prikken in langdurige zorginstellingen en door huisartsen met terugwerkende kracht bijgesteld.

Dat niemand hier tijdens de persconferentie een kritische vraag over stelde − de roemruchte nieuwe rekenmethode van begin februari bleek immers gestoeld op het dubbeltellen van vaccinaties − geeft minstens te denken. Ik heb er zelf namelijk niet zoveel fiducie in. Een informeel zorgverlener die op basis van een pgb werkt bij bijvoorbeeld zes verschillende gezinnen, krijgt namelijk zes uitnodigingen voor een vaccin. Als die een vaccin laat zetten, telt dat dan in de onmetelijke chaos van het vaccintellen voor zes vaccins? Ik hoop van harte van niet, maar durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken. Maar goed, 4 miljoen is natuurlijk niet onmogelijk. Waar een wil is, is een weg. De Verenigde Staten vaccineerden 4 miljoen mensen in één dag.

Het toegestroomde journaille liet helaas nog wel meer vragen achterwege die iedereen die voor de buis zat stelde. Hoe zit het met de Brazilliaanse variant, die ook in Nederland om zich heen grijpt en jongere, gezondere slachtoffers maakt? Het feit dat ook in Nederland nu dertigers op de ic liggen? Maakt dat gegeven dat de risicoafweging om eventueel te vaccineren met het ‘risicovolle’ AstraZeneca, dat hoewel verminderd, wel bescherming biedt tegen deze gevaarlijke variant, toch weer anders uitvalt?

Als Hugo ‘afwachten’ zegt, waarom slaat dan de hele zaal niet op tilt? Wachten op het Janssen-vaccin of op onzekere leveringen. . . Na de VS heeft nu ook Zuid-Afrika een prikstop voor Janssen vanwege een miniscuul risico op sinustrombose. Op safe spelen betekent zorgen dat er voor elke Nederlander op korte termijn een Pfizer- of Moderna-vaccin beschikbaar is, want daar heeft iedereen vertrouwen in.

Geld speelt gelukkig geen rol want ook de sneltestzorgcowboys van Stichting Open Nederland krijgen bijna een miljard te besteden. Het enige transparante aan deze stichting is dat voor dit enorme bedrag niet is aanbesteed. Want we moeten en zullen snelgetest naar evenementen en festivals, ondanks dat code zwart nog altijd dreigt, de patiënten op de ic’s steeds jonger worden en de Brazilliaanse variant ook hier rondwaart. Ondanks dat het OMT er haar bedenkingen bij heeft, omdat er toch vaak enkele besmettingen zijn bij de fieldlabs. Verdienmodel: snel testen, snel cashen: als er is gevaccineerd, is er geen vraag meer naar fieldlabs. Gelukkig voor Open Nederland lijkt het met het vaccineren zo’n vaart niet te lopen.

Verschillende deskundigen rekenden voor dat je voor het sneltestgeld heel Nederland kunt vaccineren als je, zoals Israël deed, bijvoorbeeld Pfizer dubbel betaalt. Volgens mij hebben we geen minuut te verliezen.

Harriet Duurvoort is publicist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden