LezersbrievenMaandag 13 juli

Als het onderwijs digitaal blijft, moet het collegegeld omlaag

De lezersbrieven van maandag 13 juli.

Redactie
Studenten in de bibliotheek van de universiteit van Maastricht. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Studenten in de bibliotheek van de universiteit van Maastricht.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Sinds het begin van de coronacrisis zijn de meeste studies veranderd in een online cursus. Binnen ‘het nieuwe normaal’ kunnen onderwijsgebouwen maar zeer beperkt worden gebruikt. Driekwart van de studenten heeft al aangegeven dat digitaal onderwijs een achteruitgang is ten opzichte van les op locatie. Ook docenten en onderwijsinstellingen zelf benadrukken het belang van fysiek onderwijs. Toch krijgen studenten in september weer een rekening van ruim tweeduizend euro gepresenteerd.

Ongeveer vijfeneenhalf jaar geleden nam de Eerste Kamer een wet aan die de afschaffing van de basisbeurs inluidde. Het leenstelsel was een feit. In ruil voor deze financiële mokerslag beloofde toenmalig minister Bussemaker dat de vrijgekomen 1 miljard euro gebruikt zou worden als investering in het onderwijs. De gedachte was: je bent duurder uit, maar je krijgt er ook meer voor terug.

Het lijkt ons een perfect moment om het kabinet aan deze redenering te herinneren. Als meer betalen gelijk staat aan beter onderwijs dan zou slechter onderwijs ook gelijk moeten staan aan minder betalen. Beter gezegd: als het onderwijs digitaal blijft, moet het collegegeld omlaag.

Toegegeven, in deze uitzonderlijke situatie moeten we allemaal offers brengen. Studenten hebben dat de afgelopen tijd ook gedaan. We hielden onze sociale kring klein om kans op besmetting te beperken en deden ons best om onze studie, zonder vertraging, online voort te zetten. Tegelijkertijd liepen de vaste lasten door: huur, internet en telefoon moesten allemaal worden betaald. Het antwoord van minister Van Engelshoven op al deze malaise: steek jezelf maar dieper in de schulden. Alleen voor studenten die door corona later afstuderen is er een geringe compensatie.

Het is genoeg geweest. We pleiten voor een forse verlaging van het collegegeld voor komend studiejaar. Bovendien willen wij de garantie dat onderwijsinstellingen hier niet financieel de dupe van worden. Wij gaan niet het volle pond betalen voor halfbakken onderwijs.

Joshua de Roos, Bouke van Balen, Ama Boahene, student, Amsterdam/Leiden

Excuses

Excuses voor ons slavernijverleden is van ons Kabinet niet te verwachten. Want volgens premier Rutte kun je mensen die vandaag leven niet verantwoordelijk houden voor het (onmenselijke) beleid van onze verre voorouders. Maar die redenering gaat niet op voor het recente Nederlandse (regerings-)beleid. Daarbij doel ik op Srebrenica, op het Dutchbatbeleid van 25 jaar geleden.

Een rampzalige missie die zich als geen ander leent voor ruiterlijke excuses. Niet alleen aan de Dutchbatters maar bovenal aan de nabestaanden van de duizenden Bosnische moslims. Excuses die uiteraard niet het leed zullen wegnemen, maar wel de aanzet kunnen geven voor de creatie van een overstijgend beleid.

Een beleid dat zicht biedt op een toekomst die niet langer draait om parlementaire en monetaire kortetermijnbelangen, maar om het grensoverschrijdende algemeen belang. En daarmee op termijn recht zal doen aan de slogan ‘Dát nooit meer’.

Wouter ter Heide, Zwolle

Nooit meer?

25 jaar na het falen van de internationale gemeenschap in het voorkomen van de genocide in Srebrenica praten we hier in het Westen over het belang van kennis over wat er gebeurd is in het verleden, en spreken we ons uit tegen polarisatie. Menig persoon beaamt dat Srebrenica nooit meer mag gebeuren, maar tegelijkertijd trekken we onze handen af van humanitaire rampen elders in de wereld.

Neem nu Idlib, waar volgens de Verenigde Naties drie miljoen mensen gevangen zitten tussen de Turkse grens en het Syrische regeringsleger in een gebied gedomineerd door jihadistische milities. Het Syrische leger heeft met hulp van Rusland en Iran systematisch gebieden in Syrië etnisch gezuiverd om alle oppositie in de kiem te smoren. Gifgasaanvallen, clusterbommen, ongeleide projectielen en willekeurig artillerievuur worden gebruikt om doelbewust burgers en civiele infrastructuur te raken. Europa, bang voor interventies, wil zich echter niet bemoeien met de ongekende humanitaire ramp in Idlib.

Zolang regeringsleiders zich blijven verschuilen achter veroordelende woorden over het verleden in plaats van daadwerkelijk optreden om dezelfde fouten te voorkomen, zal het verleden zich blijven herhalen.

Sybren Enserink, Eefde

Gaper

De eigenaar van de omstreden Zwarte Gaper van drogisterij Het Heertje vindt het tijd worden voor aanpassingen aan het beeld aan zijn gevel en heeft een prijsvraag uitgeschreven. Overschilderen biedt weinig soelaas, meent historicus en gaperdeskundige Peter van den Hooff, vanwege de atypische karikaturale gelaatstrekken. (Die mij wel erg doen denken aan de knecht van Sinterklaas).

Welnu, ik zou zeggen maak er een vrouwtje van met een roze gezicht en vrolijke rode konen. Toonbeeld van gezondheid. De volle lippen kunnen dan blijven bestaan en de oorbellen ook. De ronde ogen geloken door een rij wimpers. Twee vliegen in één klap, want welke wet schrijft voor de gapers altijd mannen moeten zijn?

Rosalie van Woerkom, Vogelenzang

Frisse wind

Op de hogeschool Leiden zijn spreekkamers, werkkamers en ook diverse lokalen zonder ramen. Ook zijn er lokalen met uiterst smalle raampjes, van hooguit 20cm breed. Waarom is mij een raadsel. Het is onterend en asociaal om studenten en docenten in dit soort lokalen te stoppen. Het leerrendement is sowieso lager. Mensen hebben eigen regie nodig als het gaat om frisse lucht. Ik hoop dat corona voor een frisse wind zal zorgen.

Karel van de Kloeg, Amsterdam

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden