Column

Als het kon, zou Caspar op de fiets naar Spanje gaan

Aflevering 221 van Caspar Loopt: Al die kabinetten die maar willen doen – misschien moeten we juist meer doen om te laten.

Intussen raast de energietransitie door het land, je kunt er niet omheen. Ik was Groningen en Drenthe nog niet uit, of ze begonnen er de akkers vol te leggen met zonnepanelen. Boeren die gisteren nog de heilige opdracht hadden om de wereld te voeden, hebben vandaag een nieuwe missie: het klimaat redden. Tegen betaling, dat wel.

In het Robbenoordbos, het enige bos in de kop van Noord-Holland – ik zag er nog een ijsvogel – laat Staatsbosbeheer windmolens plaatsen. Ik zag die kop van Noord-Holland voor me, en bijna heel West-Friesland; tientallen kilometers polder langs de A7, een wezenloos landschap, met duizenden hectares aan kassen en loodsen, en eindeloze akkers. Zet dáár dan die windmolens neer, tussen die kassen, denk ik dan, en niet in het enige bos in de wijde omtrek.

Maar ja, we hebben eigenlijk al tientallen jaren achtereen ondernemerskabinetten, met de slogan: doen. En zelf je broek ophouden. Dingen uitvinden, dingen maken, en vooral: verkopen. Symptomen bestrijden, op volle kracht. Met windmolens, zonneparken, warmtepompen, luchtwassers, mestvergisters, biomassa, ondergrondse CO2-opslag…  Alles om het vliegwiel maar draaiende te houden.

Zonnepark Ameland in 2016.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Terwijl de oorzaak van het probleem nu juist is: we doen te veel.

Ik zou het wel weten, zei hij. Doe iets om dingen te laten. Vliegen, autorijden, vlees eten, kinderen maken. Maar er kan nog veel meer: stoppen met de intensieve veehouderij op veengronden in Friesland en Laag Holland. Dat scheelt enorm veel CO2-uitstoot in de veengebieden, en je krijgt een mooier landschap met weidevogels. Ik weet er nog wel een paar. Zoals: stop met de bloementeelt. Die is nergens voor nodig. Hou ermee op, en je slaat zes vliegen in één klap. Kassen uit het landschap, veel minder energieverbruik, veel minder gif, minder kosten voor waterzuivering, veel minder transport, veel minder CO2-uitstoot. En meer ruimte voor wilde planten.

Kijk, dat zet pas zoden aan de dijk.

Maar ja, de politicus die dit voorstelt, wordt minimaal voor gek verklaard.

En jij gaat dan zeker op de fiets naar Spanje, schreef iemand mij. Nou, als dat zou kunnen. Alleen moet ik eerst nog wat dingen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden