CommentaarRaoul du Pré

Als het kabinet niet wil selecteren bij de ic’s, moet het zorgen dat het zover niet komt

Een zorgmedewerkster behandelt een patiënt op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis. Het ziekenhuis breidde het aantal bedden op de IC-afdeling aan het begin van de coronacrisis uit. Beeld ANP

Voldoende geld, materieel en personeel zorgt ervoor dat de Code Zwart onderin de la kan blijven liggen.

De Code Zwart voor de verdeling van de ic-bedden in tijden van nood, is een garantie voor hoogoplopend emotioneel debat. Volgens verwachting protesteren de belangenbehartigers van ouderen tegen het leeftijdsonderscheid dat in de code als ultiem selectiecriterium dient. Minder logisch is dat ook het kabinet en de Tweede Kamer meteen bezwaar aantekenen. Dat gaat al te gemakkelijk.

Ten eerste dient dit debat te worden gevoerd vanuit het besef dat het in hoge mate theoretisch is. We doen het al heel lang zonder code en dat heeft nog nooit tot problemen geleid. Zelfs de opnamepiek van de coronacrisis is bedwongen zonder dat mensen een bed is geweigerd, al was het dan met de nodige hulp vanuit Duitsland.

Ten tweede geldt dat de situatie ook in die benarde weken uiteindelijk beheersbaar bleef, omdat er in de praktijk door veel huis- en verpleeghuisartsen in samenspraak met patiënten en hun naasten allang onderscheid is gemaakt. Velen die oud en breekbaar waren, hebben in goed overleg de afweging moeten maken of zij het risico wilden lopen in eenzaamheid te sterven in een ic-bed dat hen niet bijster veel kans bood op overleving.

De Code Zwart is pas van toepassing als twee patiënten in dezelfde conditie en met dezelfde overlevingskans tegelijk arriveren. Als dan alle medische criteria zijn afgestreept, waaronder de verwachte ligduur op de ic, is het logisch dat de artsen behoefte hebben aan een objectief keuze-instrument dat hen niet dwingt om te oordelen over de waarde van een mensenleven.

Hun suggestie: eerst de zorgmedewerkers die tijdens hun werk zijn besmet. Daarna volgt het afstrepen per leeftijdscohort, omdat het misschien niet eerlijk is, maar wel objectief. Daar valt uiteraard over te twisten, maar dan wel met de aanvaarding dat het enige alternatief een loting is. En ook dat zal de maatschappelijke verontwaardiging niet wegnemen zodra de eersten worden uitgeloot.

Gelukkig hebben kabinet en Kamer de situatie in hoge mate in eigen hand. Als zij nu gaan zorgen voor voldoende geld, materieel en personeel, opdat de noodcapaciteit op de ic’s voortaan veel sneller dan in maart kan worden uitgebreid, kan de Code Zwart rustig onderin de la blijven liggen, waar die hoort.

Lees ook

Stapje voor stapje bouwt Nederland de intelligente lockdown af. Ook elders in de wereld gaan landen weer open. Hoe gaat het ‘nieuwe normaal’ eruitzien? Hier verzamelen we de belangrijkste cijfers en grafieken en leest u alles wat u moet weten over het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden