CommentaarRaoul du Pré

Als het gaat om klimaatbeleid, kan de coalitie grote woorden beter achterwege laten

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer.

Toen het zelfbenoemde groenste kabinet ooit in 2017 aan de rit begon, had het nog niets besloten over het klimaatbeleid. Behalve dan dat er klimaattafels zouden komen om de mogelijkheden te inventariseren, de geesten rijp te maken en het draagvlak in het land te versterken.

Dat is vooralsnog niet gelukt. De eerste tegenvaller was het weglopen van de milieubeweging. De tweede is het afhaken van een deel van de kiezers, zoals deze week bleek uit onderzoek. In december 2017 maakte 80 procent van de Nederlanders zich zorgen over klimaatverandering. Nu nog maar 65 procent. Het paniekerige debat over de kosten blijkt fnuikend voor de animo: alleen al de fors gestegen energierekening zorgde voor winst voor het kamp dat meent dat het ­kabinet minder moet ondernemen tegen CO2-uitstoot.

Dat is voor het kabinet geen geruststellende gedachte, nu het belangrijkste moment in het hele proces op komst is. Komende week presenteren de plan­bureaus de doorrekening van de menukaart: liggen er inmiddels voldoende plannen op tafel om aan de klimaatdoelen te voldoen en hoeveel gaat het dan kosten?

Dat het land dat proces met stijgende argwaan volgt, heeft de regeringscoalitie niet in de laatste plaats aan zichzelf te wijten. De communicatie verloopt ronduit stroef. De ene dag moet Nederland ‘vooroplopen’ in een energietransitie die allerlei drastische maatregelen voor miljoenen huishoudens ‘onvermijdelijk’ maakt. De andere dag klinken vanuit dezelfde coalitie waarschuwingen voor een opstand der burgers als het kabinet te hard van stapel loopt. Het enige merkbare effect is groeiende apathie in het land.

Nog is het niet te laat, maar met het oog op het draagvlak binnen en buiten de coalitie is het dan wel zaak om al te grote woorden vanaf nu achterwege te ­laten. Een land dat vooroploopt zou prachtig zijn, maar vooralsnog is het al een hele kluif om aan te ­haken in Europa.

Zolang dat het uitgangspunt is, moet politieke ­overeenstemming mogelijk zijn. Een overgrote Kamermeerderheid staat immers volledig achter de doel­stellingen van ‘Parijs’. Dwars door alle ruis heen is dat het houvast om dit voorjaar pragmatisch, kalm en ­gefaseerd de maatregelen te nemen die effectief zijn en die niemand onevenredig op kosten jagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden