Column

'Als het 2-0 wordt kan het geen 1-1 meer worden'

Een dagje rust. Toch, zo leren wij dagelijks uit de eclectische huiskamer van Studio France, is gebrek aan content geen excuus om niks te doen. Daarom maar een topvijf. En wel van de zes dienstdoende voetbalcommentatoren van de NOS.

Frank Snoeks, de voetbalcommentator.Beeld anp

1 Jan Roelfs

Voormalig perschef van Hiddink bij Zuid-Korea en onbewust Martin Gaus-imitator. Stal vorig toernooi met 'Fredzj' menig hart. Liefhebber van Joachim Leuf. Roept steevast 'de goal' wanneer er wordt gescoord. Toch zouden wij hem ook graag eens Uhn. Heejluh. Liefuh. Laahbradorr. horen aanprijzen.

2 Philip Kooke

Mr. Squirtle. Koppelt moeiteloos het zwoele stemgeluid van een Eelco Bosch van Rosenthal aan de kille overtuiging van een Dominique van der Heyde. Wekt, ondanks intrinsieke passie, soms de indruk stiekem liever Taeke Taekema te zien sleeppushen dan Martin Škrtel.

3 Jeroen Grueter

Uitstekende zwemcommentator. Schreeuwt voetballers vooruit als waren zij Femkes Heemskerk. Karakteristiek stemgeluid dat voortdurend als een sinusbeweging omhoog en omlaag golft. Verstaat tevens de kunst om op meerdere lettergrepen in één woord de klemtoon te leggen. Seleção.

4 Arno 'Delliejellie' Vermeulen

Chef Voetbal van de NOS. Mocht na lang wikken en wegen zelf de openingswedstrijd doen. Radioman met uitstekend commentatorhoofd. Zijn pubermeisjesgilletje na de goal van James Rodríguez op het WK resoneert nog altijd.

5 Frank Snoeks

Monument. Krijgt per woord betaald en dat zullen we weten ook. Maakt de werkelijkheid soms ondergeschikt aan zijn eigen waarneming, wat in herhalingen dadaïstische kunstwerkjes oplevert. 'Als het 2-0 wordt kan het geen 1-1 meer worden' zei hij tijdens België - Ierland. Is wel zo.

Stem via volkskrant.nl welke commentator er uit moet, want dat bepaalt u.

Vandaag bent u dan maar voor Jeroen Elshoff.

Veel plezier van Jeroen Elshoff!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden