ColumnSylvia Witteman

Als Happinez en Flow je nog niet stompzinnig genoeg waren, dan is Menta je blad

null Beeld
Sylvia Witteman

Van een grootse lanceringscampagne lijkt geen sprake te zijn, maar het gloednieuwe blad Menta heeft dan ook als ondertitel ‘Oog voor klein geluk’. Op het omslag zien wij twee mensen, getekend in de naïeve, lelijke kinderstijl waar het Oostblok ooit in grossierde, gelukzalig ontspannen liggen in een ook alweer retro-knullig grasveldje tussen boompjes die nog het meest lijken op muntgroene Magnums (het ijsje, niet het schietwapen of de grote champagnefles). Menta is dan ook het Spaanse woord voor ‘munt’; dat frisse plantje waar een bepaald soort vrouwen graag thee van zet, of eerder plácht te zetten, want de hinderlijke muntdampen rond de grachten­gordel zijn inmiddels verdrongen door die van verse gember, de dernier cri onder de ­damestheetjes.

Het kan haast geen toeval zijn dat ook Menta zélf een nogal achterstallige indruk maakt. Reeds op het omslag krijgen we de ­vermaning ‘In het streven naar succes zou je haast vergeten dat geluk schuilt in de kleinste dingen’, en ook de rest van het blad krioelt van de extra belegen tegeltjeswijsheden als ‘Breng meer tijd door met geliefden’, ‘Stop met piekeren’, ‘Denk positief’ en ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’.

Fijn! En hoe gaan wij dat alles aanpakken? Nou, in de keuken bijvoorbeeld. De ‘keuken vol liefde’ waar we onder het ook alweer ­tamelijk afgeknaagde motto ‘het leven is kort, begin bij het toetje’ aan het bakken gaan. En wat bakken wij dan? Ach ja, macarons, ­natuurlijk! ‘Zoete verwennerij’! En cheesecake! En bosvruchtenmuffins! En regenbooglolly’s! En chocolademeringue! ‘Het is niet dat chocolade een vervanging is voor liefde. Liefde is een vervanging voor chocolade.’

Als we uitgebakken zijn, is er ­gelukkig ook nog ‘creatieve therapie’: ‘Teken je rustig. Kleuren als een kind, alleen al de gedachte daaraan is ontspannend.’ Tip: ‘Kies een veilige plek, waar je fijn kan tekenen of schilderen.’ Dat is een goeie, inderdaad, want je mocht eens op de gedachte ­komen met je schilderezel in een loopgraaf te gaan zitten, of aan de rand van een ravijn.

Dan is er de rubriek ‘Plezier met papier’: ‘Papier kun je vouwen, plakken, kreuken, snijden. Ja, dat wist je al. Met deze originele, eenvoudige ideeën maak je er al kreukend en vouwend ook nog sfeervolle objecten van.’ Er volgt een uitgebreide handleiding voor het beplakken van een fruitkistje, een fotolijstje, en een nachtkastje en een boekenlegger. Met bloemetjespapier uiteraard.

Voor wie nog wat extra hulp kan gebruiken heeft Menta er een uitneembaar boekje bijgevoegd, met een geel gebloemd omslagje, getiteld ‘Een moment voor jezelf’: ‘Dit schriftje is speciaal voor jou. Jouw persoonlijke rustpunt waarin je gevoelens en gedachten kunt laten neerdalen.’ En hop, daar is weer een spreuk: ‘Geluk is niet krijgen wat je wilt, maar willen wat je krijgt’, gevolgd door de invuloefening ‘20 dingen die ik fijn vind op een dag’ (‘bijvoorbeeld de glanzende vacht van je huisdier in de eerste zonnestralen van de dag’), ‘denk aan dingen waar je blij van wordt en teken ze samen in een harmonieus geheel’, gevolgd door een ‘mindfulnessgids’ (‘tel je zegeningen’, ‘ontbijt gezond’, ‘wees dankbaar voor wat je hebt’, ‘geniet van een heerlijke kop koffie’, ‘vier altijd je successen, hoe klein ook’, ‘willen is kunnen’, ‘je kunt nooit genoeg lachen en dansen’, ‘als je erover kunt dromen kun je het ook doen’ en ‘als het leven je citroenen geeft, maak er limonade van’. Op het achterflapje: ‘Leuk dat je er bent.’

Leuk dat ik er ben, ja. Misselijk alsof ik een kilo borstplaat achter elkaar heb gegeten, dat wel. Tip voor wie Happinez en Flow nog niet stompzinnig genoeg waren: in Menta heb ik het zenit van oubollige infantiliteit gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden