Week van de hoofdredacteur Pieter Klok

Als Europa echte veiligheid wil, moet het zijn eigen systemen bouwen, lijkt het

‘Hoe erg is het eigenlijk dat Google oprukt in het basisonderwijs?’, was donderdag de vraag toen we over de voorpagina vergaderden. Ons eigen bedrijf is onlangs ook overgestapt van Microsoft op Google, omdat het goedkoper is en vaak ook gebruiksvriendelijker. Waarom zouden we het dan erg moeten vinden dat scholen ervoor kiezen met laptops én software van Google te werken?

Google-les op de Montessorischool in Naaldwijk. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Decennialang had Microsoft zo’n beetje het monopolie op software; je zou het ook verfrissend kunnen noemen dat Google die positie nu snel overneemt. Maar er is één belangrijk verschil. Microsoft verdient zijn geld door software te verkopen, Google vraagt daar geen geld voor en moet zijn geld dus op een andere manier verdienen. Dat gebeurt tot nu toe door de data die van alle gebruikers zijn verzameld, te gelde te maken. Moeten we vrezen dat het bedrijf ook de data van Nederlandse schoolkinderen gaat gebruiken om bijvoorbeeld passende advertenties te plaatsen?

Het is waarschijnlijker dat Google er vooral op uit is de jonge kinderen zo vertrouwd te maken met de producten van Google dat ze de rest van hun leven niets anders meer willen. Het geld verdienen komt later wel.

Ict-bedrijven zullen zich de komende tijd mogelijk netjes gedragen om te voorkomen dat ze worden geweerd van nieuwe markten, maar er is geen garantie dat ze dat op lange termijn ook zullen doen. In dat verband is het fascinerend om het interview te lezen dat Huib Modderkolk en Laurens Verhagen deze week hadden met de Europese topman van het Chinese telecombedrijf Huawei, dat belangrijke telecomapparatuur gaat leveren voor het Nederlandse 5G-netwerk.

Ook hij bezweert dat onze data absoluut veilig zijn voor de grijpgrage vingers van de Chinese overheid. Maar na lang en kritisch doorvragen komt hij ook met een omineuze boodschap. ‘Europa wil heel veel, maar je onderhandelingspositie is nogal zwak als je zelf niets te bieden hebt.’ Als Europa echte veiligheid wil, moet het zijn eigen systemen bouwen, lijkt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden