Als een scholier die niet geleerd had stotterde 'cyberexpert' Rian van Rijbeek zich door de overhoring heen

null Beeld
Beeld

Niemand kan het helemaal 'cyberdicht maken', maar ze had wel een oplossing: de Smart Blockchain. 'Dan staat het niet meer centraal, maar decentraal.' Als een scholier die het niet geleerd had, stotterde ze zich door de mondelinge overhoring. Konden we nog wel mobiel bankieren, vroeg juf Tweebeeke. Rian diste de woorden die haar te binnen schoten lukraak op. Inloggen via vpn of de veilige modus, zoals bij Apple, en via een kabel, want wifi is eenvoudig te hacken, en niet met je telefoonapp want die is ook gemakkelijk te hacken... locatiehacken. 'En? Wachtwoorden veranderen?' vroeg de examinator ten slotte. 'Ja, wachtwoorden veranderen'.

'Lange ingewikkelde wachtwoorden?'

'... Ja.'

We waren net de De Luizenmoederbijlage van NRC aan het doorspitten, toen we bij Nieuwsuur 'Expert Cyberveiligheid' Rian van Rijbroek zagen. Goed, ze mocht dan zelf niet heel cyberdicht overkomen en slechts seconden verwijderd van het waarschuwen voor mailtjes van een Nigeriaanse prins, Rian had 'jarenlang hacks uitgevoerd voor geheime diensten en overheden' en met oud-minister en meesterschnabbelaar Willem Vermeend het boek De wereld van Cybersecurity (2017) geschreven.

Terwijl Dick Schoof en Klaas Knot in dezelfde uitzending duidelijk maakten dat de omvang van de aanhoudende ddos-aanvallen weliswaar aanzienlijk was, maar de schade heus meeviel, probeerde Rian ons te waarschuwen. Dit was slechts een voorbode van iets groters dat ging komen: 'Iemand is de beveiliging van de banken aan het testen'. 'Ze willen controle over ons Swift-systeem'. 'In Amerika spugen de automaten al zomaar geld uit.'

De Betrouwbare Mannetjes hadden de landlijn maar vast van de haak gegooid. Het kon nooit lang duren voor de respectieve (schoon)ouders aan de lijn zouden hangen om te vertellen dat het hele Swift-systeem op klappen stond en we als de wiedeweer onze bankapps moesten verwijderen.

Angst voor het onbekende. Nog geen drie jaar geleden greep de politie in bij rellen in Geldermalsen, lag er in Oranje een dikke mevrouw naast een dito BMW, moest er in Steenbergen een participiemel in, en was daar opeens 'de bezorgde burger' die we sindsdien zo serieus nemen. En dan bleek nu dat die azc's helemaal niet tot extra criminaliteit hadden geleid. Nee, de onheilroepers richten doorgaans meer schade aan dan dat waar ze voor waarschuwen.

Gelukkig werd de jobstijding van de Expert Cyberveiligheid tijdig de kop ingedrukt. De smart blockchain, het eenvoudig hacken van telefoonapps, er bleef niets van over. Aan het einde van de week had Nieuwsuur excuses aangeboden voor het item en ontdekt dat flinke delen van De wereld van Cybersecurity waren overgepend. Arme Rian. Zag haar marktwaarde kelderen als een bitcoin.

Uit piëteit probeerden we nog snel een bewaarexemplaar bij bol.com te bestellen, maar het boek was al uit de handel gehaald. Wel hadden ze Working with Blockchain, dat Willem Vermeend vorig jaar schreef met Louis de Bruin. Of wat dacht u van: Slim en Groen door Willem Vermeend en Ruud Koornstra (2017). En natuurlijk de alweer een jaar oude, onverbiddelijke pageturner Towards a Green World Economy van Willem Vermeend en Jan Willem Timmer. En dan hebben we het nog niet gehad over het soloproject van Willem Vermeend uit 2017 De Wereld van Economie 4.0 of de pak 'm beet 25 boeken die Willem Vermeend niet in 2017 schreef. De vrijwilligers zullen maandagochtend in de rij staan om daar eens met de luizenkam doorheen te gaan. Zal je zien dat Rian straks toch nog gelijk krijgt. Dat dit slechts een voorbode was van iets groters dat gaat komen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ingvar Kamprad begrijpt de verwarring, maar wil toch graag opgehaald worden uit het kinderparadijs.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Volg de Betrouwbare Mannetjes, Melle Runderkamp en Simon Hendriksen, op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden