Opinie Lezersbrieven

Als de minister lef heeft, gaat ze direct alle gemotoriseerde voertuigen verbieden die geen jaarlijkse apk krijgen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 3 november.

Beeld AFP

Brief van de dag: verbied alles wat geen apk krijgt 

De minister die toegeeft geen toezicht te houden (Ten eerste, 2 november) verbiedt in politieke paniek één elektrische bakfiets, terwijl er talloze vehikels over weg en fietspad rijden, die ook in lengte, breedte, hoog- te, gewicht of vermogen afwijken van de regels, en geen regelmatige keuring ondergaan.

Tractoren bijvoorbeeld wegen ruim 2.000 kilo en trekken met 50 km/uur giertanks en grondwagens van 20.000 kilo over smalle wegen en door dorpskernen. Ze hebben geen kenteken, geen roetfilter, en rijden op belastingvrije diesel zonder wegenbelasting. Ze zijn breder, hoger en zwaarder dan vrachtwagens die allerlei veiligheidskeuringen moeten ondergaan.

De minister houdt ook geen toezicht op scootmobielen en motorfietsen met 3 of 4 wielen, waarbij je geen helm hoeft te dragen. Evenmin op supersnelle elektrische auto’s die naar wens en willekeur geregistreerd worden als brommer, motor of auto. Al dit soort voertuigen zijn voorzien van krachtige motoren en kunnen ernstige ongelukken veroorzaken.

Het smoesje dat ze meestal niet op de gewone weg komen, doet niets af aan het risico op ongelukken. Als de minister lef heeft, gaat ze direct alle gemotoriseerde voertuigen verbieden die geen jaarlijkse apk krijgen.

Wim de Jong, Esch

Formule 1

We streven naar klimaatneutraal in 2050. Alle seinen staan op rood voor het milieu inzake CO2. Dan nu plannen voor de Formule 1 in Zandvoort. Voorwaar een festijn en zoals een VVD-kamerlid zei op Radio 1: ‘Wie wil onze held Verstappen niet in eigen land zien rijden?’ Maar wat te denken van het effect van de logistiek van de Formule 1 in ons land. Al die vliegtuigbewegingen, het wegtransport van de Formule-1 karavaan en niet te vergeten dan weer alle voertuigen naar en van het circuit.

Waarom moet dit nu weer? Alleen voor het geld? Of is het een ander belang dat ik niet ken , behoudens dan de mening van de man met de doodgraversbril. Leg het me uit dan leg ik mijn hoofd in mijn schoot in arren moede.

Arno van Dal, Vught

Prins Bernhard

Laat prins Bernhard, eigenaar van het circuit van Zandvoort en onder andere groot huizenbezitter te Amsterdam, zelf de benodigde miljoenen aan het circuit uitgeven om het Formule 1-proof te maken en te houden. De 80 miljoen spin-off die hij voorspelt als zijnde profijtelijk voor heel Nederland, geef ik dan graag uit aan het zo goed mogelijk klimaatneutraal laten rijden op genoemd circuit.

Boukje Loopstra, Almere

Ruimhartige snelheid

Ruimhartig kinderpardon heeft geen aanzuigende werking wanneer onze processen binnen een redelijke termijn worden afgerond. Het gaat om ruimhartige snelheid die de overheid eindelijk eens moet halen. Schande dat we 400 mensen duperen door traagheid van handelen. Kafka zou er een boek over kunnen schrijven.

Lisette Niemeijer, Schijndel

Wegversmalling A27

In plaats van een verbreding kunnen we beter de A27 bij Amelisweerd smaller maken. Hierdoor ontstaan er meer files en zullen meer mensen de fiets nemen. Tevens komt er meer ruimte voor nieuwe bomen. Als we de wegversmalling voortzetten zal uiteindelijk iedereen op de fiets gaan. De smalle weg, tussen de bomen, die overblijft kunnen we dan mooi gebruiken als fietspad.

J. Ravensberg, Utrecht

Spanje

Vanuit de EU is veel kritiek op Polen en andere lidstaten vanwege de bedreiging van de rechtsstaat. En terecht. Maar waarom is het zo oorverdovend stil waar het Spanje betreft? Daar bevinden zich enkele democratisch gekozen Catalaanse politici al een jaar in voorlopige hechtenis vanwege hun politieke opvattingen over de onafhankelijkheid van Catalonië en hun pogingen die met het democratische middel bij uitstek, het referendum, te bereiken. Zij zijn een schoolvoorbeeld van politieke gevangenen.

De exorbitante strafeisen in dit politieke proces doen denken aan landen als China en Noord-Korea. En toch zwijgt de wereld, terwijl men moord en brand zou moeten schreeuwen. Ik heb mijn lidmaatschap van Amnesty International maar opgezegd.

Maria van Duren, Utrecht

Moffenmeid

Met de regelmaat van de klok doken de afgelopen tien dagen berichten op dat zogeheten moffenmeiden door mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten zouden zijn verkracht. Ook Sylvia Witteman kwam afgelopen donderdag in de taalrubriek van de Volkskrant met dit verhaal aanzetten. Ik heb in de loop der jaren ettelijke boeken over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan geschreven en ik kan u verzekeren dat ik nooit, ik herhaal nooit een geval van een door BS’ers verkrachte moffenmeid ben tegengekomen. Het is nepnieuws.

Die meiden werden en public op straat kaalgeschoren, soms met en soms zonder actieve medewerking van BS’ers, waarna hun hoofd met menie of verf werd overgegoten. Erna kregen ze een schop onder hun kont en konden naar huis gaan. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot mannelijke collaborateurs die naar interneringskampen werden gebracht en vaak werden mishandeld. Het past echter in de huidige #MeToo-hysterie om de dingen nog ellendiger voor te stellen dan ze al zijn. De man als roofdier en verkrachter.

Sytze van der Zee, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.