Opinie

'Als de Citotoets er niet was geweest, had ik nu misschien niet kunnen studeren'

Leerkrachten op de basisschool kunnen fouten maken en daarom is het goed dat er naast het advies nog het oordeel van de Cito-toets is, schrijft student Juliette Kwa.

Beeld anp

Omdat ik eerstejaars student Pedagogische Wetenschappen ben, en volgens mijn ouders veel te weinig de krant lees, schotelen zij mij elk krantenbericht dat op mijn toekomstig vakgebied slaat voor. 'Schaf die Citotoets alsjeblieft direct af', stond boven het artikel in de Volkskrant waarin David Pinto zijn mening over de Citotoets laat horen. Op grond van mijn eigen ervaringen ben ik het niet eens met David Pinto.

Toen ik in groep 7 zat, kregen wij de Entreetoets. Een toets met hetzelfde doel als de Citotoets. Mijn resultaat was laag. Op dat moment had ik nog niet zo door dat dit iets betekende voor mijn toekomst. Ook mijn ouders werden niet gewezen op de gevolgen van dit resultaat. Die gevolgen bleken pas toen het o zo belangrijke advies, aan het begin van groep 8, werd verstrekt.

Verbaasd en verdrietig
Zenuwachtig was ik niet, want ik had niet zo goed door dat ik ergens zenuwachtig voor zou moeten zijn. Maar toen ik van mijn juf te horen kreeg dat ik VMBO-T advies kreeg, was ik toch wel erg verbaasd en plots ook erg verdrietig. Ik ben me er heel goed van bewust dat het VMBO-T een goede opleiding is, maar ik dacht dat ik meer aan zou kunnen. Gelukkig dachten mijn ouders dit ook en zijn zij 'op onderzoek uit gegaan'. Mijn vader kwam erachter dat ik bijna alle leerstof van groep 7 niet mee had gekregen.

Beeld anp
 
Zenuwachtig was ik niet, want ik had niet zo goed door dat ik ergens zenuwachtig voor zou moeten zijn. Maar toen ik van mijn juf te horen kreeg dat ik VMBO-T advies kreeg, was ik toch wel erg verbaasd en plots ook erg verdrietig.

Hij vroeg mij of ik wist hoe dit kwam en ik legde hem een beetje beschaamd uit dat ik misschien niet zo goed had opgelet in groep 7. Dit kwam omdat ik school in dat jaar niet zag als een plek waar ik dingen leerde, maar waar je als het ware moest overleven om je plekje op de sociale ladder te behouden. Ik behoorde tot het 'populaire' groepje, maar populair blijven was niet makkelijk. Vanaf groep 7 had ik met mezelf afgesproken dat ik hier boven wilde staan met als gevolg dat ik vaak werd buitengesloten door mijn eigen vriendinnen. Hierdoor verloor ik mijn concentratie en kracht om mijn aandacht bij de les te kunnen houden.

Mijn vader kwam met het plan mij na school de stof die ik gemist thuis bij te spijkeren. Een paar maanden later deed ik de Citotoets met het nodige zelfvertrouwen. Mijn leerkrachten waren heel erg verbaasd over mijn score van 545. Ik had VWO-niveau gehaald! Maar het was nog niet afgelopen.

Inschrijving blokkeren
De leerkrachten stonden niet open voor de waarde van de Citoscore en blokkeerden mijn inschrijving op een HAVO/VWO-school. Een paar weken later kregen we te horen dat de middelbare school mij niet kon aannemen omdat ik een te laag advies had gekregen en omdat de leerkrachten van de basisschool expliciet hadden afgeraden mij aan te nemen. Mijn ouders vroegen vervolgens, met de hulp van een bemiddelaar, een extra toets aan. Zo kon ik toch worden toegelaten op de school van mijn keuze. Mijn VWO-diploma haalde ik in zes jaar, al heb ik er hard voor moeten werken. De afdelingsleider zei mij nog: 'Weet je nog dat we je bijna niet hadden aangenomen, wat ben ik blij dat we dat wel hebben gedaan'.

Uit mijn verhaal komt duidelijk naar voren dat het advies al lang veel zwaarder telt dan de Citotoets en op zich ben ik daar niet tegen. Maar leerkrachten op de basisschool kunnen fouten maken. Daarom is het goed dat er naast het advies nog een ander oordeel is. Als de Citotoets er niet was geweest, had ik nu misschien niet kunnen studeren en wie weet zou de maatschappij, over een aantal jaren, een onwijs goede pedagoge hebben misgelopen.

Juliette Kwa (1993) is eerstejaars student pedagogische wetenschappen.

 
De afdelingsleider zei mij nog: ‘Weet je nog dat we je bijna niet hadden aangenomen, wat ben ik blij dat we dat wel hebben gedaan’.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden