LEZERSBRIEVENWoensdag 26 juni

Als Chinezen onze techniek net zo slecht kopiëren als onze gebouwen, hoeven we hun opmars niet te vrezen

Een kopie van de Londense Tower Bridge in Londen in China.Beeld PAULINE NIKS

Als de Chinezen even goed zijn in het kopiëren van onze techniek als in het kopiëren van onze gebouwen, is er weinig reden hun technologische opmars te vrezen. Veel ‘kopieën’ (Uitgelicht, 25 juni) kloppen voor geen meter, zoals een oppervlakkige vergelijking met de originelen leert. Het ‘Capitool in Washington’ is onder meer met een veel te kleine koepel miserabel geproportioneerd, het Pietersplein in Rome wordt niet door een arcade met bogen, maar door een colonnade met rechte architraaf omsloten, en op de Römerberg in Frankfurt zal men geen enkele gevel aantreffen die ook maar in de verste verte op eentje in deze Chinese broddelberg lijkt. En bij het maken van zijn eigen Londense Tower Bridge heeft de Chinese plagiaris kennelijk te diep in het glaasje gekeken, door beide ­torens dubbel te zien.

Thomas von der Dunk, architectuurhistoricus, Amsterdam

Daling zelfdodingen

Het aantal zelfdodingen is volgens het CBS dit jaar gedaald na jaren van stijging, meldt de Volkskrant (Ten eerste, 25 juni). In 2018 maakten 1.829 mensen een einde aan hun leven, 88 minder dan in 2017, een daling van 5 procent. Zelfdoding onder vrouwen steeg met 6 procent terwijl zelfdoding onder mannen afnam met 10 procent. Zelfdoding onder jongeren daalde ‘enorm’ volgens het bericht, van 81 naar 51. Het CBS heeft geen verklaring voor de cijfers.

Als suïcide-onderzoekers zijn wij de laatsten om zelfdoding niet als een ­serieus probleem te zien, maar we verbazen ons over de jaarlijks terugkerende media-aandacht voor de landelijke zelfdodingscijfers van het CBS. Dat het CBS geen verklaring heeft voor de afname of toename van suïcide komt omdat die landelijke verklaring er niet is. De groepen zijn daarvoor ook te klein.

Procentuele veranderingen van deze grootte zeggen niet zo veel als het probleem zelf maar relatief weinig voorkomt op bevolkingsniveau, namelijk tien gevallen op elke 100 duizend Nederlanders. De gevolgen van suïcide zijn verschrikkelijk, met name voor de nabestaanden. Dat verklaart wellicht onze behoefte om relatief kleine veranderingen in het aantal suïcides per jaar te duiden. Suïcide is ook een ingewikkeld, met vele facetten die verschillen per individu. Aandacht voor suïcidepreventie is van groot belang, maar dit soort berichten zegt weinig.

Marcus Huibers, hoogleraar Klinische Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam
Derek de Beurs, senior onderzoeker GGZ, Nivel Utrecht

Weg met die walm

Dank Marcus van Engelen voor uw brief met de oproep dat dat barbecuën (O&D, 25 juni) maar eens moet stoppen. Ook bij ons kwam de barbecue bij onze buren uit de schuur. Inderdaad alle schuiven en ramen achter dicht en afwachten...

Ik heb wel na vier jaar strijd van een buurman gedaan gekregen dat hij niet vrijwel elke dag zijn pot­kachel op het terras aandoet. Ik heb hem toen gevraagd of hij wist wat astma inhield en wat zo’n kachel doet. Nu het barbecuën nog.

Elselien Richter, Monnickendam

Samen voor onszelf

Met het opnemen van een verplichting tot arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in het pensioen-akkoord hebben de sociale partners zich de woede van zzp’end Nederland op de hals gehaald. De moderne arbeiders in kwestie dealen liever zelf met het risico op arbeidsongeschiktheid, of dat nou is met een eigen spaarvarkentje of door zich met andere zelfstandigen te verenigen in een kleinschalig broodfonds.

‘Stop met denken dat u weet wat het beste voor ons is’, luidt dan ook de oproep van Roos Wouters aan de sociale partners in een open brief in de Volkskrant van 21 juni. Wat ik mis in het verhaal van Wouters en andere boze zzp’ers is het besef dat een verplichte sociale verzekering voor de individuele werkende niet alleen een pragmatische kant heeft – wanneer hem iets onfortuinlijks overkomt, kan hij rekenen op compensatie – maar ook een morele.

Door bij te dragen aan een collectieve verzekering tegen iets waar we allemaal bang voor zijn, vervult hij de morele plicht tegenover zijn medeburgers om hen te steunen wanneer zij de pech hebben met dit onheil geconfronteerd te worden. Die plicht geldt voor zelfstandigen net zo goed als andere inkomensverdieners. Misschien hebben zzp’ers gelijk wanneer ze zeggen dat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering niet ‘het beste voor ons is’. Maar sociale zekerheid gaat nou eenmaal niet alleen om ‘ons’.

Josette Daemen, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden