Opinie

'Als Cameron geen leiderschap toont, kan Europa hem niet helpen'

David Cameron heeft gezegevierd. Wat vinden prominente Britten van de verkiezingsuitslag?

David Cameron met zijn vrouw op Downing Street 10. Beeld epa
David Cameron met zijn vrouw op Downing Street 10.Beeld epa

Denis MacShane, oud-Labourparlementariër en voormalig minister voor Europa

in Politico Europe:

'Europa is wakker geworden in een nachtmerrie op Downing Street - met de terugkeer van een premier die in 2017 zeker een in/uit-referendum wil houden. Dat jaar zijn er belangrijke verkiezingen in Duitsland en in Frankrijk, en is ook de 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome, de geboorte van de huidige Europese Unie.

Zal Groot-Brittannië nog steeds in de EU zitten om die 60ste verjaardag te vieren? Of zal 2017 het begin van het einde van de Europese integratie markeren als de Britten Europa de rug toekeren?

Cameron heeft al aangekondigd dat dit zijn laatste ambtstermijn als premier wordt. Zijn mogelijke opvolgers zijn openlijke eurosceptici. Burgemeester Boris Johnson pocht dat Groot-Brittannië 'zal bloeien buiten de EU'.

Europa, Washington en Moskou moeten goed gaan nadenken over de mogelijkheid, zelfs de waarschijnlijkheid, dat Groot-Brittannië zal kiezen om de EU te verlaten. De EU is nog steeds niet in staat gebleken om een oplossing te vinden voor het Griekse vraagstuk, dus hoe zal het antwoord geven op het Engelse vraagstuk?'

Koningin Elizabeth. Beeld afp
Koningin Elizabeth.Beeld afp

Judy Dempsey, hoofdredacteur Carnegie Europe

in Carnegie Europe:

'Dit lijkt contra-intuïtief, maar Camerons overwinning betekent dat nu de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU voorgoed bepaald kan worden. Dat er geen uitstel meer mogelijk is van een EU-referendum, zoals Labour overwoog, is goed. De etterende steenpuist moet doorgeprikt worden.

Terugkijkend is het een wonder dat het land ooit lid werd. Maar het was een Conservatieve premier, Edward Heath, die de stap in 1973 zette. Sindsdien hebben - uitgezonderd een in/uit-referendum in 1975 - Britse regeringen geweigerd om het idee van Europa echt te verkopen, of zelfs maar een debat te voeren over de toekomst van het land, binnen of buiten de EU.

Cameron weet waartegen hij moet opboksen: een Schotland dat veel meer autonomie wil van Londen. En omdat de Schotten pro-Europees zijn, kan Cameron ze niet negeren. Het is tijd dat Cameron het debat over de EU begint en openlijk verklaart waar hij staat. Als hij geen leiderschap toont, kunnen zijn Europese partners hem niet helpen. Brexit kan dan een self-fulfilling prophecy worden.'

null Beeld epa
Beeld epa

Timothy Garton Ash, historicus en publicist:

'Wat er de komende dagen in Westminster gebeurt, zal lijken als business as usual. Een oud-Eton Tory-premier op Downing Street, die een nieuwe regering vormt en een toespraak voor de Koningin schrijft die ze aan eind deze maand moet uitspreken voor het verzamelde Hoger- en Lagerhuis. Neem een zwart-wit foto en het zou 1951 kunnen zijn - of 1895. Maar in werkelijkheid, is alles veranderd, volkomen veranderd.

De nieuwe regering van Cameron zal er niet positief tegenover staan maar wat we nodig hebben is een federaal koninkrijk. De stille revolutie in Schotland vraagt om een nieuwe regeling, waarin elk deel van het koninkrijk duidelijk omschreven bevoegdheden krijgt. Een nieuwe Schots parlement, dat volgend jaar wordt gekozen, zou best eens minder gedomineerd kunnen worden door de Scottish National Party en hier voor openstaan. Wales zal opeisen wat Schotland heeft. Noord-Ierland is altijd al een geval apart geweest.

Het zal jaren duren voor het zover is maar de Britten moeten gaan nadenken over de nieuwe staatsinrichting die nodig is: het Federale Koninkrijk van Groot-Brittannië.'

David Cameron. Beeld epa
David Cameron.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden