OpinieCommentaar

Als Britten om uitstel vragen, moeten ze die extra tijd krijgen

Anti-Brexit protesters hold signs outside the Houses of Parliament in London, Britain January 11, 2019. REUTERS/Simon DawsonBeeld REUTERS

 De Britten moeten zelf een uitweg vinden uit de Brexit-impasse.

D-day nadert voor het Britse parlement. Aanstaande dinsdag moet het Lagerhuis stemmen over het akkoord dat premier Theresa May met Brussel heeft gesloten over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Hoe de stemming zal uitvallen: niemand die het weet. Maar één ding is wel duidelijk: langzamerhand komt de ­afgekondigde datum van het vertrek – 29 maart – akelig dichtbij.

Om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk ­onverhoeds zonder akkoord uit de EU valt, heeft een meerderheid van het Lagerhuis afgelopen week een noodrem ingebouwd. Als de parlementariërs dinsdag het akkoord van May wegstemmen, dan moet de regering binnen drie dagen met een plan B komen. Op die manier hopen de parlementariërs voldoende bedenktijd over te houden om een ‘no deal’ te voorkomen.

Het probleem is dat de regering geen plan B lijkt te hebben, afgezien misschien van het vragen van uitstel bij Brussel. Maar ook het Lagerhuis heeft geen pasklaar antwoord op de impasse die dan ontstaat.

Er is geen meerderheid voor een vertrek zonder ­akkoord, geen meerderheid voor het afblazen van de Brexit en voorlopig zelfs geen meerderheid voor het aanvragen van het verlengen van artikel 50, de vertrekprocedure uit de EU. De meeste EU-landen hopen dat van uitstel afstel zal komen. Zeker voor Nederland zou dat gunstig zijn: Groot-Brittannië is niet alleen een ­belangrijke handelspartner, het is ook ideologisch een geestverwant in de EU.

Toch is het niet aan de EU om een ‘reddingsboei’ uit te werpen om een Brexit te voorkomen. De Britten hebben in het referendum voor het vertrek uit de EU ­gestemd, al was het met een geringe meerderheid. Of ze dat op grond van misleidende beloften hebben gedaan, is niet aan de EU-landen om te beoordelen.

‘Take back control’ was het motto waaronder de Britten in 2016 voor de Brexit stemden. Daarop hebben zij alle recht, maar nu zij zelf weer het roer in handen hebben genomen, moeten zij ook zelf een uitweg zien te vinden uit hun eigen politieke impasse.

Voor de EU-landen valt er niets anders te doen dan de beslissing van de Britten af te wachten en zich in te dekken voor een mogelijke ‘no deal’. Maar als de Britten om uitstel vragen, moeten ze die extra tijd uiteraard krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden