ingezonden brieven

Als 100-jarigen niet klagen, waarom wij dan wel?

Redactie
De 100-jarige Roel Oostra uit Drachten. Een interview met hem door Marjon Bolwijn stond in december in de Volkskrant.
 Beeld Aurélie Geurts
De 100-jarige Roel Oostra uit Drachten. Een interview met hem door Marjon Bolwijn stond in december in de Volkskrant.Beeld Aurélie Geurts

Jeroen van Woudenberg roemt de wijsheid, bescheidenheid en levenslust die blijkt uit de interviews met 100-jarigen (Brieven, 20/1). Wat mij daarnaast en vooral opvalt, is dat ze nauwelijks klagen.

Als puber maakten ze de grote depressie mee in de jaren dertig, als 20-jarige de Tweede Wereldoorlog en daarna werkten ze pakweg tien jaar mee om een kapotgeschoten en leeggeroofd Nederland weer op te bouwen. Zo rond hun 35ste konden ze eindelijk beginnen aan de leukere dingen in het leven.

Als ik dat vergelijk met huidige opmerkingen als ‘twee jaar pandemie hebben mijn jeugd geruïneerd’, dan denk ik dat ons iets meer bescheidenheid past. En minder klagen.

Thomas de Boer, Groningen

Geen lid meer

Het zal u niet verbazen dat ik genoten heb van het artikel dat de heer Witteveen vanochtend aan mijn 80ste verjaardag heeft gewijd (Slotakkoord, 19/1). Helaas heb ik wel één storend foutje ontdekt. In het artikel is vermeld dat ik lid ben van Forum voor Democratie. Dat is onjuist. Ik ben wel lid geweest, maar heb circa twee jaar geleden het lidmaatschap beëindigd.

Pieter Lakeman, Naarden

Wilders

Over het ongemak met het grensoverschrijdende gedrag van Geert Wilders in de Tweede Kamer schrijft Raoul du Pré in zijn commentaar van donderdag: ‘Het is goed dat in de Kamer het besef doordringt wat de maatschappelijke weerslag is als dat zo steeds maar door kan gaan.’ Ik denk dat de maatschappelijke impact drastisch naar beneden gaat, als de media deze incidenten gewoon niet meer uitzenden. Zeker niet met zoveel nadruk. Zend gewoon de constructieve inhoudelijke delen van het debat uit. Dan kunnen we zien hoe fatsoenlijk de meeste politici met elkaar omgaan. ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’

Francien Swart, Holten

Schiphol

In de Volkskrant (Ten eerste, 15/1) kwam Schiphol weer eens uitvoerig aan de orde. Topman Dick Benschop ziet nog alle kansen om milieubelasting en geluidhinder voor de directe omgeving te beperken tot een acceptabel niveau, ook bij het huidig plafond van 500 duizend vliegbewegingen. Gezien de praktijk van de laatste 30 jaar een naïeve gedachte.

Breek rigoureus met deze strategie. Sluit de meest hinderlijke baan: de Aalsmeer- of Buitenveldertbaan en sloop die dan ook. Schroef het aantal toegestane vliegbewegingen terug naar 450 à 400 duizend. Investeer rigoureus in hogesnelheidstreinen, als alternatief voor vliegen. Neem vliegveld Lelystad in gebruik, natuurlijk met natuurvergunning.

En geloof niet in de sprookjes van Dick Benschop over elektrisch vliegen of vliegen op waterstof.

Harrie de Heij, Lelystad

Twee weken

Nu het steeds duidelijker wordt dat pandemie een endemie wordt: waarom niet een handje helpen met een onvergetelijke aanpak voor onze jongeren, de millennials, ach iedereen onder de 30 of die zich zo voelt? Geef ze één week één groot bacchanaal, met voldoende seks, drugs en rock & roll om het virus rond te laten gaan. Dan één week uitbrakken of uitzieken, fijn alleen thuis, in quarantaine. Hun eigen Summer of Love in februari om het sociale isolement af te sluiten. Jongeren hun zin gegeven, de horeca blij en het land daarna coronavrij. Start zaterdagavond?

Erik de Jong, Eindhoven

Brievenbusstickers (1)

De stickers tegen ongewenste reclame en huis-aan-huisbladen gaan van de brievenbus verdwijnen (Ten eerste, 21/1). Voortaan moet je online aangeven of je nog wel of niet reclame in de brievenbus wil. Als ze nou toch digitaal gaan, is het dan niet een veel beter idee om voortaan alle reclame alleen nog maar online te zetten, dat scheelt een ongelooflijke berg papier en plastic.

Paulijn Snijders, Brummen

Brievenbusstickers (2)

Om op de hoogte te blijven van gemeentelijke kapbesluiten en dergelijke heb ik ooit mijn sticker ‘nee-nee’ in ‘ja-nee’ veranderd. Binnen drie weken had ik bitter spijt: de huis-aan-huisbladen zijn een paard van Troje, minimaal twaalf ingevouwen folders per krant. Is er enige garantie dat je met de digitale knop een krant krijgt zonder verstekelingen?

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden