De Bewust Digibete Burger Olaf Tempelman

Alles is hetzelfde behalve dat iedereen een smartphone heeft

Als je twee weken weg bent geweest, zie je dat de struik voor de deur is uitgelopen en de sloot is opgedroogd. Als je twee, vijf of tien jaar niet in een stad bent geweest, zie je hoeveel daar allemaal is veranderd. Ik sloeg af naar een Roemeense provinciestad waar ik sinds het eind van mijn correspondentschap in 2008 niet meer was geweest, en stond versteld dat er helemaal niets was veranderd. Bij een bocht anticipeerden mijn handen uit zichzelf op een krater in het asfalt, handig, want die krater zat er nog. Verderop haalde ik opgelucht adem dat een verroest plaatsnaambord niet was weggehaald. Een onafgebouwd hotel was nog even onafgebouwd als elf jaar geleden. Goedkope trainingspakken hadden hun populariteit onder voetgangers behouden.

Alleen liepen die mensen in trainingspakken in 2019 allemaal gebogen, starend naar iets dat aan hun hand kleefde. Zoveel aandacht slokte het op dat ze er hun ogen niet vanaf konden houden. Voetgangers waren niet de enige getroffenen. Midden op de weg stonden auto’s stil. De chauffeurs keken zonder uitzondering naar hun handen. 

Een echte schok beleefde ik het stadspark, een belangrijke plek in steden waar mensen geen tuinen meer hebben omdat hun huizen ooit werden weggebulldozerd ten faveure van tien hoog beton. De vogels floten nog in het park, maar de mensen kwebbelden er niet meer: op de banken zaten ze allemaal voorovergebogen. Zelfs de meisjes en jongens in het kuslaantje deden niet meer wat ze daar vroeger deden: iedereen was nu verliefd op zijn eigen schermpje.

Begin 2001, kort na de val van Milosevic in Servië, stond er in graffitiletters op een muur in Belgrado: ‘Alles is hetzelfde behalve dat hij weg is.’ Ik zocht naar een muur in de Roemeense provincie om mijn conclusie op te spuiten: ‘Alles is hetzelfde behalve dat iedereen een smartphone heeft.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden