columnLoes Reijmer

‘Alles is de schuld van Femke Halsema’, een lifehack van jewelste

Ik heb een lifehack van jewelste ontdekt. Komt-ie: alles is de schuld van Femke Halsema. Deadline niet gehaald? Komt door Femke. Vergeten de bij Bol.com bestelde Pampers Aqua Pure babydoekjes op tijd te betalen? Femke.

Het is wat simpel, dat geef ik direct toe. Maar de wetteloze jungle van ons huishouden wordt er een stuk overzichtelijker van. Voor de wakkere burgers die dagelijks De Telegraaf  tot zich nemen of te veel op Twitter rondhangen, zal het bovendien vertrouwd voelen. Die weten al lang dat alles de schuld is van de Amsterdamse burgemeester.

De ‘Halsemaatjes’ houden het ochtendblad zo bezig dat ik me afvraag of ze op de Basisweg nog wel genoeg mankracht overhouden voor hoopgevend dierennieuws. Deze week wist de redactie op sommige dagen vijf berichten over de burgemeester en haar gezin te plaatsen. ‘Huur van ambtswoning Halsema verre van marktconform’ bijvoorbeeld, over het huis waar al die burgemeesters voor haar óók in woonden, maar bij wie het kennelijk geen probleem was. En als het nieuws even opdroogde, waren daar gelukkig lezersbriefjes als dat van Jan uit Tilburg: ‘Altijd wat met Femke Halsema…’, verzuchtte hij conform het stijlboek met betekenisvolle puntjes.

Wierd Duk, de sterverslaggever die in weerwil van Karl Popper altijd net een lesbische, islamitische, Forum-stemmende witte zwaan weet te vinden die zijn maatschappijkritiek precies deelt, twitterde dat Halsema ‘nooit burgemeester had moeten worden’. Op de dag van de vreselijke moord op advocaat Derk Wiersum retweette hij dit bericht: ‘Ik kan deze liquidaties niet los zien van de wijze waarop Amsterdam op dit moment bestuurd wordt: van statusloze illegalen die krakend door het leven mogen gaan tot ‘handhaven is rechts’, het ademt de losse sfeer van een cocaïne snuivend laissez faire’.

Nu ben ik al een tijdje weg uit de hoofdstad, maar ik vermoed dat de ellende die hier wordt opgesomd niet plotsklaps uit de grond is geschoten door de groene vingers van het huidige college. Sterker nog, onder Van der Laan kampte de stad met precies dezelfde problemen. Tijdens zijn bewind waren er tientallen liquidaties, twee tragische vergismoorden en werd er een afgehakt hoofd voor een shishalounge geplaatst. De krakende illegalen van We Are Here trokken toen ook al door de stad en in de neuzen ging evenveel coke als nu. Het gekke is: ik kan me de ‘na deze burgemeester de zondvloed’-berichten uit die periode helemaal niet herinneren.

Ze zijn er ook niet, bleek toen ik deze week het archief indook en meer dan 130 Telegraaf-artikelen over Van der Laan las. Nergens werd de woekerende zware criminaliteit in de schoenen van de burgemeester geschoven, in berichtgeving over liquidaties was de kop altijd gereserveerd voor diens daadkracht. ‘Zo snel mogelijk einde aan geweld’, luidde de platitude die de krant blijkbaar het nieuwswaardigst vond. Of: ‘Snel overleg met de driehoek’.

‘Aanpak Halsema van misdaad is te laat, te weinig en te slap’, schreven rechtse partijen onlangs op de opiniepagina. De krant gaf ze alle ruimte om Halsema’s weigering tot preventief fouilleren te bekritiseren en noemde het zelf een weekje later op de nieuwspagina’s ‘een probaat middel’. Toen Van der Laan in 2014 aangaf te willen stoppen met preventief fouilleren, viel in De Telegraaf  uiteraard geen onvertogen woord, ook niet in het opiniegedeelte.

De krant van wakker Nederland had dan ook een bijzondere band met de helaas overleden burgemeester. Zo konden we op de voorpagina lezen dat hij prima sliep in voorbereiding op Koningsdag of hoe relaxed hij naar zeilschepen stond te kijken tijdens Sail. Hij mocht ook gastcolumnist zijn toen de krant overging op tabloidformaat. Toenmalig hoofdredacteur Sjuul Paradijs prees zijn ‘no-nonsense aanpak’ en ‘gezond verstand’. Net als wij van De Telegraaf, wilde hij maar zeggen. Althans, tot Femke Halsema burgemeester van Amsterdam werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden