Rubriek Eetwijzer

Alles ervoor over hebben om voedselverspilling tegen te gaan

Verpakte sla.

Zo’n zakje sla is toch overbodige luxe?

Meestal niet. Tenzij je een flink gezin hebt, krijg je de gemiddelde krop sla niet snel opgegeten. Met als gevolg dat er dagen later een verlept hoopje in de koelkast ligt. Maar voorverpakte sla is er ook in kleinere porties, die je wel in één keer kunt opeten. Dat scheelt dus voedselverspilling.

Maar dat plastic dan?

De plastic zakjes van voorgesneden groenten zijn prima te recyclen, zegt Milieu Centraal, mits je ze bij het plastic verpakkingsafval gooit. Bovendien is voorverpakte sla langer houdbaar.

Hoezo?

De sla is verpakt onder ‘beschermende atmosfeer’. Dat is een (koolzuur)gasmengsel waarin heel weinig zuurstof zit. Zuurstof versnelt het bederf van voedingsmiddelen. Bovendien gaan gesneden of geplukte groenten sneller achteruit dan hele groenten, omdat er een groter oppervlak is blootgesteld aan de lucht. Daarom kun je zelfgesneden groenten minder lang bewaren dan voorgesneden, verpakte groenten. Overigens kun je voorverpakte sla na de houdbaarheidsdatum op het zakje meestal ook niet meer eten. Ruik eraan: als het niet fris meer ruikt, niet meer eten.

Die sla is gewassen, dat kost toch extra water?

De zakjessla wordt veel efficiënter, sneller en in grotere hoeveelheden gewassen en gedroogd dan jij in je keuken doet. Dat bespaart water en voedingstoffen blijven beter behouden.

Dus zakjessla is gezonder dan onverpakte sla?

Wel als de onverpakte sla al wat verlept is! Maar sla is sowieso niet de allergezondste groente. Het bestaat voor ongeveer 95 procent uit water met wat vezels en mineralen. Het weegt bijna niks, waardoor je een onrealistische berg sla zou moeten eten om aan de aanbevolen 200 tot 250 gram groenten te komen. Het grootste voordeel van sla is dat het redelijk vult maar heel weinig calorieën bevat, tenzij je de blaadjes verdrinkt in dressing. Sla is daarom perfect als tweede groente.

Is pakjessla wel duurzaam?

Net zo duurzaam als losse sla, kijk maar op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal (groentefruit.milieucentraal.nl). Voor vrijwel alle slasoorten geldt dat je ’s zomers prima Nederlandse sla kunt eten, maar in de koude maanden beter sla uit Spanje of Italië. Die wordt in onverwarmde tunnels gekweekt en niet in de warme kas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden