lezersbrievendinsdag 9 juli

Alles doodspuiten, zo kan ik het ook

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 9 juli.

Een bioboer plant groente. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een bioboer plant groente.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ik ben zzp-boerin en verdien 9 euro bruto per uur. Daarvan gaat pakweg een vijfde naar de belasting en van de overblijvende 7.50 kom ik dus precies rond van de prachtigste baan ter wereld. Fantastisch dat men mijn uurtarief omhoog wil krikken naar bijna het dubbele van wat ik nu verdien. Maar: dat betekent dat ik dus ook het dubbele moet gaan vragen voor de groenten die ik verkoop. En wie gaat dat betalen als er veel te goedkope groenten in de supermarkt liggen?

Ik kan ook goedkoop groenten produceren als ik alles doodspuit en dus geen geld aan ­arbeid kwijt ben – en nog een dikke pot subsidie vang ook omdat ik grootschalig ben. Of groenten goedkoop uit het buitenland importeren, omdat mensen daar een paar euro per dag krijgen betaald en ’t niet altijd zo nauw wordt genomen met de regels. Is dit dan waar we naartoe willen? Volgens het CBS verliezen we nu al 12 boerderijen per dag in Nederland. Sinds 1950 zijn 6 van de 7 boerderijen verdwenen omdat onze kosten omhoog gaan, terwijl ons inkomen gelijk blijft of daalt. Een boer kan niet investeren in duurzame landbouw als we geen eerlijke prijs krijgen, maar dan moeten er geen absurd goedkope alternatieven in de supermarktschappen liggen.

Elske Hageraats, Renkum

Oranje heldinnen

Onze Oranje Leeuwinnen zijn tweede van de wereld geworden. Als je de voorpagina van de Volkskrant maandag ziet, denk je dat ze er in de eerste ronde uit zijn gevlogen.

‘Harde les’, ‘..moeten beter leren voetballen’..

Iets positievers had best gemogen, ook in de pagina’s erna. Ik vind dat de dames het fantastisch gedaan hebben, beter dan iedereen had durven dromen. Ze zijn een feest om naar te kijken en een inspiratie voor alle sporters. ‘Oranje Heldinnen leveren wereldprestatie’ was wellicht passender geweest.

Maike van Eijndthoven, Utrecht

Toppers

Sportredactie: complimenten voor de boeiende en professionele verslagen en commentaren van de toppers van dit weekeinde.

De verslagen over WK voetbal, Wimbledon en de Tour: in één adem uitgelezen, alsof we erbij waren.

Robbert Koorn, Koedijk

Fotofinish

De prachtige finishfoto van Teunissen en Sagan (Sport, 8 juli) heeft als onderschrift dat het verschil tussen de beide sprinters 9 millimeter, 0,01 seconde is.

Een van deze twee cijfers kan niet kloppen, want omgerekend naar de gangbare km/h kom je op een snelheid in de eindsprint van ruim 3 km/h (omrekenfactor van mm/s naar km/h is 0, 6).

De eindsprint in een Touretappe is normaal gesproken ruim 60 km/h, en rekenen we dit om naar 0,1 seconde, dan komen we op 166,7 mm (= 16, 7 cm) verschil.

Kijkend naar de finishfoto is dit veel logischer, want het verschil tussen Teunissen en Sagan is als je een banddikte en twee velgdiktes samen neemt ongeveer 16 cm.

Dus de 0, 01 seconden zal aardig kloppen, maar de 9 millimeter die ook elders op de sportpagina’s staat vermeld, klopt niet.

Piet Post, Arnhem

Jammer

Zondag speelden onze Nederlandse vrouwen de finale in het WK voetbal. Ze wonnen niet, maar wat mooi om te zien hoe het vrouwenvoetbal eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

Ook zondag begonnen onze Nederlandse gehandicapte mannen het WK voetbal in Sevilla in Spanje.

Ook zij verdienen meer aandacht. Voor ­gehandicapten zou dit team het boegbeeld moeten zijn om trots op te kunnen zijn.

En juist nu heeft de KNVB besloten om na dit WK de stekker uit dit nationale team te trekken.

Er is zeker niet genoeg geld mee te verdienen.

Saskia van Gool, Utrecht

Fooiproblematiek

Guido Fenius vindt de fooi ‘rijp voor de sloop’ (Brief van de dag, 6 juli). Hij beseft echter ook dat het ‘misschien een maatschappelijke brug te ver is’. In een Amsterdams restaurant gaat men creatief om met het vragen om een fooi. Daar staat tot mijn verbazing op de rekening: tips are not included. Voor Amerikanen en Canadezen betekent dit dat men minstens 15 procent bij de rekening optelt.

Mooi meegenomen als er veel buitenlandse bezoekers in het restaurant komen eten. Ik weet echter wel beter en rond – zoals gewoonlijk – de rekening af naar boven voor ik betaal. Ik vind dat fooi genoeg.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Hou het zuiver

Je kunt van alles vinden van het Europese en Nederlandse vluchtelingenbeleid, maar wie het voorstel om reddingsacties als die van Sea-Watch te verbieden vergelijkt met het rechteloos opsluiten van Japanners in WO II en het terugsturen van Joodse vluchtelingen aan de grens in de jaren dertig (Leo Lucassen en Tineke Strik, O&D, 5 juli), maakt zich schuldig aan populisme, heeft nog nooit een geschiedenisboek gelezen en/of is volledig losgezongen van de realiteit.

Bij de Japanners ging het om het vastzetten van eigen Amerikaanse staatsburgers en de Joodse vluchtelingen ontvluchtten levensbedreigende terreur en vervolging in hun landen van herkomst. Hoe nobel en menselijkerwijs begrijpelijk ook de drijfveren zijn van de Afrikaanse migranten die zich tegen betaling door mensensmokkelaars op kleine bootjes de Middellandse Zee op laten sturen, die migratiestroom is van een heel andere orde. Zullen we de discussie zuiver houden?

Tom Nierop, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden