ColumnSheila Sitalsing

Allerlei mooie verhalen verdrinken in de coronastroom

Sheila Sitalsing artikel columnBeeld .

De premier had zich via het televisiescherm rechtstreeks tot de natie gewend, zoiets was ons sinds Den Uyl niet overkomen, dus moest een en ander geduid worden door enkele deskundigen en Eus, aan tafel bij DWDD. Dat leverde boeiende observaties op (‘De Duitsers zeggen ook whatever it takes, maar dan in het Duits’), en inzichten die we nog van niemand hadden gehoord (‘Dit gaat een immense impact hebben’), en eensgezindheid over de genialiteit van de Nederlandse aanpak (‘Dat van die groepsimmuniteit, dat heeft hij goed uitgelegd!’), alsmede lof voor de ‘dramaturgische lijn’ in de toespraak van de premier. In mij was toen al iets gebroken.

Het prettige van de tsunami aan coronanieuws is dat in één klap veel onzinnigs uit de nieuwscyclus is geveegd, maar er is tragischerwijs ook veel overbodigs voor in de plaats  gekomen. Terwijl al het andere dat óók belangrijk is bedolven is geraakt onder twisten over de vraag hoe netjes het is om alle 23 pakken houdbare melk van het supermarktschap te grissen.

Zoals de bijzondere bewering, afgelopen zaterdag onthuld in de Volkskrant, van Jan Cees Vogelaar, leider van het boerenverzet, dat hij moties zou hebben gekocht bij Tweede Kamerleden (‘2.500 euro per aangekomen motie’) om zijn twijfelcijfers over stikstof op de politieke agenda te krijgen. Het stond in een mooi verhaal, over hoe Vogelaar met bizarre claims zijn achterban opzweept, dat helaas verdronk in de coronastroom.

Ook kopje-onder gegaan in de coronatsunami: de verkoop van de CDA-ziel in het Brabantse provinciebestuur, waar met VVD, Lokaal Brabant en Forum voor Democratie een coalitie gevormd wordt en waar enig corona-oponthoud wordt ondervonden bij het raadplegen van CDA-leden.

Zouden ze zich daar nog informeren over het opmerkelijke nieuws dat het radioprogramma De Nieuws BV afgelopen vrijdag opduikelde en dat in pre-coronatijden ongetwijfeld tot ophef zou hebben geleid? Het ging over de FvD-voorman, die merkwaardige voorstellen had gedaan in zijn onderzoek naar veronderstelde partijdigheid van rechters waar vorige week een hoorzitting in de Tweede Kamer over was. (‘Activistische rechters’, zei de halve vaderlandse pers Thierry Baudet na, waardoor het vermeende rechteractivisme zich als feit ging nestelen in de hoofden van lezers en kijkers en luisteraars – een beetje zoals de mensen ‘Niet hamsteren!’ als aansporing tot hamsteren hebben geïnterpreteerd.)

De Nieuws BV was erin geslaagd een vragenlijst op te duikelen die Baudet tijdens de hoorzitting had willen voorleggen aan juridisch experts. Daarop stond: ‘Kunt u op een schaal van 1 t/m 10 aangeven in welke mate de volgende persoonskenmerken van rechters van invloed zijn op de inhoud van gerechtelijke uitspraken en op hun legitimiteit?’ In de lijst persoonskenmerken staan onder meer: ‘Etniciteit, hormoonspiegel, geslacht, seksuele voorkeur, persoonlijke trauma’s, culturele voorkeuren, familieleven’. Gekkigheid, zeiden de andere deelnemers en de vragenlijst ging niet door.

Gelukkig had iemand een kopie bewaard. Ik had er graag veel meer over willen weten. Of dit nog tot nieuwe inzichten leidt bijvoorbeeld, bij de mensen die tot dusverre het voordeel van de twijfel hebben geschonken aan de leider van een politieke beweging die in de peilingen in de kopgroep van ’s lands grootste partijen zit.

Ja, het is van het grootste belang om alles te weten over thuisonderwijs en hoe lang deze opsluiting gaat duren. Maar verlies de gifverspreiders niet uit het oog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden