Opinie

Alleen welgestelden gebaat bij migranten

Willen wij een status aparte voor nieuwkomers die minder rechten hebben en zonder pardon uitgezet kunnen worden?

Een goedkope Mexicaanse kracht bij een groentezaak in New York. Beeld Gabriel Eisenmeier

Er is een tweedeling in Nederland. Met de vluchtelingencrisis die momenteel iedereen bezighoudt, is deze tweedeling nog beter zichtbaar dan daarvoor.

Aan de ene kant staan de beter gesitueerden en vaak hoger opgeleiden. Zij zien geen problemen in de komst en opvang van meer vluchtelingen. Aan de andere kant staan de vaak minder goed opgeleiden en minder goed gesitueerden. Zij zien zich bedreigd in hun bestaan.

Twee kampen die, als de onvrede en angst niet worden weggenomen, op termijn keihard tegenover elkaar kunnen komen te staan. Kritiek op het gevoerde beleid blijven afdoen met dooddoeners als 'onderbuikgevoelens' is naast stupide ook arrogant en gevaarlijk.

Helaas is er geen politieke partij die op dit moment een brugfunctie vervult tussen deze twee kampen en dreigt er een situatie dat beide kampen niet langer naar elkaar luisteren. Ook in Nederland kan dat leiden tot explosieve situaties.

Verdringing op arbeidsmarkt

Een 'invasie' van vluchtelingen - oorlogsvluchtelingen of economische immigranten - kan er snel toe leiden dat aan de onderkant van de maatschappij een verdringing op de arbeidsmarkt optreedt en het aantal betaalbare huurwoningen sterk vermindert. Daardoor zal de werkloosheid stijgen en zullen jongeren gedwongen bij hun ouders blijven wonen.

Voor beter gesitueerden zal een 'invasie' van nieuwkomers betekenen dat hun situatie, op korte termijn, nog beter wordt dan die nu al is. Hun koopwoningen zullen in rap tempo in waarde stijgen naarmate de druk op de sociale huurmarkt toeneemt en de huren dus stijgen.

Ook zullen zij voordeel hebben van de instroom van nieuwkomers door een toename van goedkope arbeidskrachten. Sommigen van hen spreken zelfs al de wens uit om deze nieuwkomers een andere status te geven zodat zij niet of niet zo gemakkelijk van sociale voorzieningen gebruik kunnen maken.

Goedkope krachten die de tuin onderhouden, de kinderen naar school brengen, het huis schoonhouden et cetera. Dit naar het model van de Verenigde Staten waar een grote groep illegale, meestal Latijns-Amerikaanse werknemers al in zo'n situatie zit.

Dat er daar veel weerstand bestaat om hen te legaliseren is duidelijk. Immers, wie heeft daar profijt van? Niet de Amerikanen die nu over zulke heerlijk goedkope arbeidskrachten kunnen beschikken.

Aparte status

Is dit wat wij hier in Nederland op termijn ook wensen? Een status aparte voor nieuwkomers die minder rechten hebben en dus ook zonder pardon uitgezet kunnen worden? Bijvoorbeeld als zij zich organiseren en voor meer rechten de straat opgaan?

Dat dit idee van een soort status aparte een nieuw soort slavernij inhoudt, gaat aan de personen die dit voorstellen blijkbaar volledig voorbij. De grondbeginselen van de grondwet worden hiermee geschonden. Discriminatie is in Nederland dacht ik toch grondwettelijk verboden.

Met het bovenstaande laat ik een ander beeld zien dan de morele hoogstandjes van sommige mensen die geen bezwaren zien in de komst van meer nieuwkomers, omdat dit hen wel goed uitkomt. Dit kortetermijndenken zal op langere termijn ook voor hen andere gevolgen kunnen hebben. En ook voor de vluchtelingen zelf die wellicht nu blij zijn hier te worden opgevangen maar daar op termijn anders over kunnen gaan denken.

Menswaardig bestaan

De meeste vluchtelingen zullen liever in de omgeving van hun vaderland blijven om snel te kunnen terugkeren als de situatie daar verbetert. Hen daar helpen en zorgen dat zij een menswaardig bestaan hebben, zal de meesten van hen afhouden van het ondernemen van levensgevaarlijke tochten.

Maar dan moeten wij echt bereid zijn te helpen en bijvoorbeeld tien procent van ons inkomen afstaan om mensen daar dat menswaardige leven te gunnen. Zijn we ook voor die manier van helpen te porren? Ik hoop het. Op die manier tackelen we ook eens echt de mensensmokkelaarsbendes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.