Alleen oorlog zou ons leger van de ondergang redden

Ana van Es
Manschappen marcheren op de Van Ghentkazerne. Beeld ANP
Manschappen marcheren op de Van Ghentkazerne.Beeld ANP

De kogels zijn op bij het Nederlandse leger. Militairen die desondanks willen oefenen op de schietbaan, moeten 'pang pang' roepen. Dat zegt Jean Debie, voorzitter van defensievakbond VMB, tegen RTL Nieuws. 'Pinda, pinda' is ook toegestaan, ontdekte de internetredactie van de Volkskrant. Het lijkt me allerminst een verbetering.

'Er is echt geen munitie,' schrijft een Defensie-ambtenaar in een verontrustende e-mail. Ook bij andere legeronderdelen zijn de laatste kogels verschoten. Vul maar in: een Somalische piraat? Pang. Terroristen in Mali? Pinda.

Pang pang, 'dat vind ik humor', twitterde D66-leider Alexander Pechtold. Dit is de staat van de Nederlandse krijgsmacht anno 2015: zelfs keurige politici kunnen hun lachen niet meer bedwingen.

We moeten niet overdrijven. Het gaat heus niet alleen maar van pang, zag ik. Schieten wordt ook geoefend in de 'sim', een soort interactief computerspel. Maar ja, een rijbewijs haal je ook niet met ritjes in een simulator. Wel daarop vertrouwen als het gaat om leven en dood, is curieus. 'Een minimale schietsessie', dat krijgen onze jongens en meisjes die op missie gaan. Vervolgens wacht Bamako, Noord-Mali.

De enige serieuze Kamervragen kwamen van twee afvallige PVV'ers: Louis Bontes en Joram van Klaveren. De ambtenaren van Defensie doken vast onder hun bureaus van gêne. Met zulke vrienden zijn vijanden overbodig.

Ons leger is verworden tot rechtse hobby.

Terwijl het vrij ernstig is. Van de krijgsmacht is weinig meer over door decennialange bezuinigingen. 'Het was verkeerd,' zei voormalig defensieminister Hans Hillen (CDA) onlangs ronduit over de bezuiniging die hijzelf een paar jaar geleden doorvoerde: een miljard eraf. 'Maar het stond in het regeerakkoord.' Het-stond-in-het-regeerakkoord, daar kan een bewindsman zich altijd achter verschuilen.

Dit wringt voor ons leger: wat is nog je bestaansrecht, in een land waarvoor de laatste oorlog ruim een halve eeuw in het koloniale verleden ligt? Het leger, dat is een verzekering voor slechtere tijden en daarmee een dankbare prooi voor de kaasschaaf.

Mopperen over bezuinigingen, dat is hier ongehoord. Je ziet dat in het interview in de Defensiekrant waarin commandant der strijdkrachten Tom Middendorp deze week met een alarmerende boodschap kwam: zijn organisatie balanceert op het randje. Zelfs deze noodkreet is nog getooid met een politiek-correcte kop: 'Ons werk redt levens'.

Gewoon zeggen: luister, het is vijf voor twaalf, mijn mannen en vrouwen roepen pang pang tegen een beeldscherm, internationaal zijn we de risee, dat gaat niet.

'Trainingsmissies', daar probeert Nederland naam mee te maken: gratis andere soldaten opleiden in onherbergzame buitenlanden. Je moet toch iets. Nu zijn de Irakese peshmerga aan de beurt, soms geharde strijders. Zouden ze lachen om de Hollanders met hun computertraining?

Met jongensachtige hoop vertelt Middendorp over zes straaljagers die in Jordanië waren gestald om te strijden tegen IS. Helaas: nu zijn er nog maar vier. Ook hiermee ga je het aan het publiciteitsfront nooit winnen.

Nee, alleen dit zou het Nederlandse leger zeker van de ondergang redden: een echte oorlog. Maar zie zoiets eens te regelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden