Opinie

'Alleen Brussel juicht bij toetreding Kroatië tot EU'

Kroatië is arm en corrupt, en wil eigenlijk helemaal niet naar de EU, schrijft Volkskrant-correspondent Jan Hunin. 'Met zijn toetreding lijkt de EU weer wat meer op de Verenigde Naties: groot maar zwak.'

Kroatië onthult het nieuwe EU-bord bij de grensovergang tussen Servië en Kroatië. Beeld reuters

Het is weer eens zover. Zes jaar na toetreding van Bulgarije en Roemenië, heeft de Europese Unie er een nieuw land bij. Vanaf vandaag mag Kroatië zich de 28ste lidstaat noemen.

Vooral toeristen kunnen opgelucht ademhalen. Na de Kroatische toetreding is het afgelopen met de woekertarieven die plaatselijke telefoonmaatschappijen voor hun dienstverlening durfden te rekenen. Maar afgezien daarvan zullen de voordelen beperkt blijven.

Net als met Bulgarije en Roemenië krijgt de EU er met Kroatië een land bij dat vooral problemen zal opleveren. Kroatië is arm en corrupt, en wil eigenlijk helemaal niet naar de EU.

Die armoede hadden we er makkelijk bij kunnen nemen. Kroatië telt amper 4 miljoen inwoners. De 12 miljard euro die in de volgende begroting voor hen gereserveerd zijn, doen ons geen boterham minder eten.

Corruptie
Met de corruptie ligt het iets moeilijker. Hoewel er de laatste jaren grote vorderingen gemaakt zijn, is er nog veel werk aan de winkel. Uit ervaring weten we dat na hun toetreding tot de EU de hervormingsdrang van de nieuwe lidstaten verslapt.

Maar zelfs dat hadden we door de vingers kunnen zien, als de Kroaten er echt bij hadden gewild. Dat is helaas niet het geval. Tijdens het referendum van vorig jaar stemden weliswaar twee op drie Kroaten voor toetreding, maar de opkomst lag laag: amper 43 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Sindsdien is het er niet beter op geworden. Tijdens de verkiezing van de Kroatische europarlementariërs twee maanden geleden kwam amper één op vijf kiezers opdagen. Het zegt eigenlijk alles over het enthousiasme van de Kroaten voor de EU. Dat is er gewoon niet. Weinig Kroaten zien vandaag reden tot feesten.

Het is een verhaal dat we al eens eerder gehoord hebben. Ook in voormalige Oostbloklanden, die Kroatië voorgingen, was het enthousiasme voor de toetreding op zijn best lauw te noemen. Lidmaatschap van de EU werd er vooral gezien als een noodzakelijk kwaad. Dat is geen verwijt. Van landen die pas hun onafhankelijkheid hebben herwonnen kun je moeilijk verwachten dat ze met een glimlach een deel van hun soevereiniteit afstaan. De vraag is alleen of ze met zo'n instelling in de EU thuishoren. Het is moeilijk integreren met landen die er eigenlijk niet bij willen horen.

In Brussel is dat nog niet doorgedrongen. De toetreding van Kroatië wordt er gezien als een groot succes.

Verenigde Naties
Niets is minder waar. In werkelijkheid komt de EU met de Kroatische toetreding weer een stapje dichter bij de Verenigde Naties van Europa, een organisatie die, zoals de Verenigde Naties, wel veel leden telt, maar waarvan de sterkte omgekeerd evenredig is aan de grootte.

De Kroaten kun je dat niet kwalijk nemen. Die maken alleen maar gebruik van de mogelijkheden die hun door de andere lidstaten geboden worden. Maar de Europese leiders zouden beter moeten weten, zeker na de slechte ervaringen met de laatste nieuwkomers.

Dat doen ze echter niet.

Dat het uitbreidingsproces te snel gaat, werd vorige week nog eens bewezen bij de parlementsverkiezingen in Albanië. Die verliepen zoals we dat van dat land mogen verwachten, met veel fraude en geweld. Bij een schietpartij voor een stembureau kwam een activist om. Dat belette Brussel niet van een groot succes te spreken. Na het bekendmaken van de uitslag kreeg Tirana van buitenlandcoördinator Catherine Ashton en uitbreidingscommissaris Stefan Füle felicitaties voor de ordentelijke manier waarop de verkiezingen verlopen waren.

Nog eventjes en ook Albanië klopt aan de deur van de Europese Unie.

Jan Hunin is correspondent voor de Volkskrant in Midden- en Oost-Europa.

 
Nog eventjes en ook Albanië klopt aan de deur van de Europese Unie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden