Alle wegen leiden naar Wilders

‘Stop de persen! Nieuws! De PvdA wil niet met de PVV regeren!’

de Haagse redactie

Bovenstaande is de aanhef van een zwaar ironisch aangezette ‘Bosblog’ van vanmiddag. De PvdA-leider vindt het duidelijk belachelijk dat er zoveel aandacht is voor zijn uitspraken dat hij regeren samen met Geert Wilders ‘volstrekt ondenkbaar’ noemt.

Begrijpelijk
De irritatie, of misschien wel schrik, van Bos op zijn weblog is begrijpelijk. Opeens is híj in de beeldvorming degene die een cordon sanitaire om Wilders gestart is. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Je kunt in je eentje helemaal geen cordon sanitaire vormen, zo min als je in je eentje in een stadion de wave kunt doen.

Daar heb je anderen voor nodig. Van die anderen hebben alvast CDA en VVD al gezegd niemand uit te sluiten. Dus daar heeft Geert al zijn kabinet, als ie zo doorgaat. Hoezo cordon?

Spuit elf
Bos is hoe dan ook niks gestart. Het was Pechtold die als eerste zei nooit met Wilders in een kabinet te gaan zitten. Zondag zei SP-voorvrouw Kant iets soortgelijks, en maandag zei ChristenUnie-leider Rouvoet dat een coalitie hem ‘eerlijk gezegd ondenkbaar’ leek. Pas daarna volgde spuit elf, pardon, Bos.

Maar het is óók naïef van Bos om te denken dat een uitspraak over samenwerken met Wilders, welke dan ook, geen aandacht zou krijgen. Het debat rond de PVV-leider is nu eenmaal volstrekt gepolariseerd. Wie niet voluit tégen Wilders is, is blijkbaar vóór.

CDA
Dat merkte CDA-voorzitter Van Heeswijk toen hij in maart eraan herinnerde dat het CDA nog nooit andere partijen heeft uitgesloten, het sowieso nog te vroeg was om over samenwerking na te denken, dat de verschillen overigens wel érg groot waren, enzovoort, enzovoort.

Het waren de meest nietszeggende bewoordingen die Van Heeswijk vinden kon. Desalniettemin ontstaken allerlei oudgedienden in toorn. De CDA-voorzitter is nu nog bezig uit te leggen dat zijn partij echt niet naar Wilders zit te lonken.

Oorlog

Het gevalletje-Van Heeswijk moet Bos wel duidelijk hebben gemaakt dat dát in ieder geval geen begaanbare weg was. Als níet uitsluiten binnen het CDA al tot een relletje leidt, kan Bos binnen de PvdA rustig op oorlog rekenen.

Dus dat deed Bos niet. Dan maar de andere afslag. Nieuwe les: Het is niet goed of het deugt niet. Wilders wrijft weer in zijn handen. Dezer dagen leiden alle wegen naar hem.

Ron Meerhof

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden