'Alle verloven voor de aanstaande meivakantie zijn ingetrokken voor bestuurders en personeel van onze scholen'

Onderstaande verklaring, ondertekend door alle bestuurders in het primair onderwijs, plofte donderdag in mijn mailbox.

‘Wij hebben kennis genomen van het rapport van de Onderwijsinspectie van afgelopen week over De Staat van het Onderwijs. Ons zijn de schellen van de ogen gevallen.

‘De Onderwijsinspectie maakt ondubbelzinnig duidelijk dat de onderwijskwaliteit de afgelopen jaren achteruitgaat. Dit geldt zowel voor de reken- als voor de leesprestaties van leerlingen. Het geldt voor de vergelijking met de prestaties van leerlingen in andere landen. En het geldt voor de prestaties van leerlingen vergeleken in de tijd. Dat leerlingen als functioneel analfabeet van onze school kunnen komen, vervult ons met schaamte.

‘Wij erkennen volmondig en zonder voorbehoud dat wij, bestuurders, de verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit van onze organisaties en voor de kwaliteit van het onderwijs. Zo is in Nederland de rolverdeling. De afname van de kwaliteit is onze verantwoordelijkheid.

‘Wij stellen vast, met het rapport van de inspectie in de hand, dat er grote verschillen bestaan in kwaliteit tussen onze organisaties. Sommige scholen met een moeilijke leerlingenpopulatie slagen erin hun leerlingen veel te leren en door te laten stromen naar hoog vervolgonderwijs. Andere scholen, met een makkelijke leerlingenpopulatie, presteren juist slecht. Deze kwaliteitsvariatie binnen onze scholen illustreert dat het wel degelijk mogelijk is om met de bestaande middelen en de bestaande regelgeving kwalitatief goed onderwijs te leveren.

‘Wij stellen vast, met het inspectierapport in de hand, dat we als sector niet adequaat hebben gereageerd op de toename van de kansongelijkheid in het onderwijs. Hiervoor schamen we ons.

‘Wij hebben als sector, bestuurders en personeel, jarenlang volgehouden dat er met de kwaliteit van onze publieke dienstverlening niets mis was. We hebben jaar op jaar aan de belastingbetaler meer geld gevraagd voor onze diensten. We hebben ook in alle toonaarden ons beklag gedaan over het lerarentekort. Wij waren succesvol met onze lobby. Het ministerie van Onderwijs was de facto onze gevangene: het ministerie deed waar wij om vroegen. Wij erkennen dat we met deze speerpunten wel onze sectorbelangen maar niet de samenleving hebben gediend.

‘Wij bieden de Nederlandse samenleving onze excuses aan.

‘Wij beloven beterschap. We gaan echt aan de slag.

‘Alle verloven voor de aanstaande meivakantie zijn ingetrokken voor bestuurders en personeel van onze scholen. We gebruiken deze periode ieder voor zich voor een nuchtere analyse waar we onze school kunnen verbeteren; we bereiden de verbeteringen voor die we direct na de meivakantie kunnen implementeren. Personeelsleden trainen elkaar of worden getraind.

‘Iedere school waar de streefcijfers voor lezen en rekenen niet worden gehaald, verplicht zich deze zomer een ‘zomerschool’ te organiseren, in elk geval voor de groepen zes tot en met acht.

‘Voor de start van het volgende schooljaar beschikt elk van onze scholen over een ambitieus verbeterplan voor dat schooljaar, ook voor de niet-cognitieve vaardigheden en het bewegingsonderwijs. Vanaf dag één is dat in uitvoering. Een jaar van nu is het tij gekeerd en zal het primair onderwijs merkbaar en meetbaar zijn verbeterd. We vragen de Onderwijsinspectie dit voor ons te monitoren en onderzoeken.

‘Wij vragen de kinderen, hun ouders, de samenleving en de politiek beleefd en deemoedig deze kans om als bestuurders in de sector krachtdadig te herstellen wat we eerst hebben laten versloffen.’

De verklaring is hoopgevend. Als hij authentiek was geweest, zou het een vurig gewenste doorbraak betekenen.

Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek. Reageren? Email: frank@argumentenfabriek.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden