Commentaarsander van walsum

Alle sectoren willen dolgraag van het slot, maar het onderwijs staat niet te trappelen

7-1-2021, Nederland, Geldermalsen 
Als gevolg van de coronamaatregelen geeft een docente van groep 8 van basisschool Oranje Nassauschool les streaming via de laptop.
coronavirus; virus; corona; pandemie; ziekte; RIVM; sociale onthouding; coronacrisis; COVID-19; anderhalvemetersamenleving; anderhalvemetermaatschappij; social distance; social distancing; lockdown; school; basisschool; onderwijs; les; docent; leerkracht; leraar; lerares; docente; klas; lege klas; klaslokaal; laptop; zoom; digitaal; laptop les; les geven; onderwijzen; groep 8; leerlingen; 
foto Marcel van den Bergh Beeld Marcel van den Bergh
7-1-2021, Nederland, Geldermalsen Als gevolg van de coronamaatregelen geeft een docente van groep 8 van basisschool Oranje Nassauschool les streaming via de laptop.coronavirus; virus; corona; pandemie; ziekte; RIVM; sociale onthouding; coronacrisis; COVID-19; anderhalvemetersamenleving; anderhalvemetermaatschappij; social distance; social distancing; lockdown; school; basisschool; onderwijs; les; docent; leerkracht; leraar; lerares; docente; klas; lege klas; klaslokaal; laptop; zoom; digitaal; laptop les; les geven; onderwijzen; groep 8; leerlingen; foto Marcel van den BerghBeeld Marcel van den Bergh

Veel docenten vinden heropening nog niet veilig, maar doen daarmee wel de zwakke leerlingen tekort.

Sander van Walsum

Over de wenselijkheid van een terugkeer naar het ‘oude normaal’ is het afgelopen coronajaar intensief van gedachten gewisseld. Vooral in de eerste fase van de pandemie was dat een manier om nog iets positiefs te zien in de ontwrichtende toestand van dat moment. Maar over één ding was iedereen het wel eens: de scholen en cultuurinstellingen zouden moeten worden heropend zodra de omstandigheden dat enigszins toelieten. In eerste instantie strekte de ‘intelligente lockdown’ zich zelfs niet eens uit tot het onderwijs. Totdat een handjevol medisch specialisten bezwaar maakten tegen het openhouden van de scholen.

Met de hervatting van het voortgezet onderwijs, per 31 mei, en de waarschijnlijke heropening van theaters, concertzalen, bioscopen en musea op 5 juni wordt het meest beklemmende deel van deze pandemie afgesloten. Juist deze versoepelingen maken de normalisering van het maatschappelijk leven zichtbaar. Al dringt zich wel meteen de vraag op, die vorige week ook werd opgeworpen door de ondertekenaars van de open brief ‘Open de poorten van de cultuur!’, of het kabinet wel voldoende oog heeft gehad voor het belang van cultuur. Aan die achteloosheid gaf vooral minister Hugo de Jonge uitdrukking met zijn opmerking dat mensen die nu niet naar het theater kunnen ook thuis een dvd’tje kunnen opzetten.

Waar de cultuurinstellingen hun ontgrendeling begroeten, reageert het onderwijs hier nogal zuinig op. Weliswaar staan veel docenten te popelen om hun werk onder de oude condities te hervatten, volgens de onderwijsbond CNV acht een meerderheid van de docenten de situatie op de scholen nog niet veilig genoeg voor de hervatting van het onderwijs. Zij wijzen erop dat de meeste leraren en ouders van schoolgaande kinderen nog niet zijn gevaccineerd , en dat in de resterende weken vóór de zomervakantie het onderwijs niet kan worden genormaliseerd.

Hiermee miskennen de twijfelaars het grote maatschappelijke belang van een snelle heropening van de scholen. Op de verliesrekening van corona staat lesuitval ergens bovenaan. En door die lesuitval zijn vooral kinderen uit sociaal zwakke milieus getroffen. Zo doen docenten niet alleen deze leerlingen tekort, maar schaden ze ook het aanzien van de eigen sector. Onderwijzers die zich onveilig voelen moeten voorrang krijgen bij het vaccineren, maar de scholen moeten open, zo snel mogelijk.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden