Column

Alle reden om opgewekt het nieuwe jaar in te gaan

Een paar weken geleden had iemand een lijstje op Facebook geplaatst waaruit je zo ongeveer kon opmaken dat Nederland het paradijs is. Het was bedoeld voor de mensen die overwegen een proteststem uit te brengen op een van de protestpartijen. André Koster had allerlei internationale ranglijsten op een rijtje gezet en dat viel in goede aarde: zijn bericht werd door een paar duizend mensen gedeeld.

Bert Wagendorp
'Eigenlijk gaat het alleen in Denemarken en Zweden nog beter, maar daar gaat het zo goed, dat het saai begint te worden en dat wil je ook niet.' Beeld anp
'Eigenlijk gaat het alleen in Denemarken en Zweden nog beter, maar daar gaat het zo goed, dat het saai begint te worden en dat wil je ook niet.'Beeld anp

Vast en zeker gutmenschen, maar daar hoor ik zelf ook bij. Uit de mond van laaghoofdigen klinken beledigingen als geuzennamen. Ich bin ein Gutmensch!

Uit de golf van pessimisme die over dit land spoelt zou je kunnen opmaken dat de apocalyps niet ver meer weg kan zijn. Als die zich al niet komende nacht om 12 uur voordoet, dan toch in elk geval binnen een paar maanden. Opnieuw staat de Ondergang van het Avondland voor de deur - en als het niet die ondergang is, dan wel een andere. Nog is Nederland niet verloren, maar het scheelt niet veel. Sluit de grenzen!

Dat doemdenken staat in schrille tegenstelling tot de harde feiten zoals die naar voren komen uit internationaal vergelijkend onderzoek. Het gaat nu al meer dan voortreffelijk in dit land en het ziet ernaar uit dat het volgend jaar alleen nog maar beter zal gaan.

De economische groei bedraagt naar verwachting in 2017 2,4 procent, de werkloosheid daalt verder, het begrotingstekort gaat naar nul, de koopkracht is nu al de op één na hoogste van de EU, Nederland staat in de top-10 van landen met een sterke concurrentiepositie en het behoort tot de vijf meest innovatieve economieën ter wereld, we hebben hier de beste gezondheidszorg van Europa en die is nog betaalbaar ook, de pensioenen zijn fantastisch, het onderwijs is in maar drie landen nóg voortreffelijker, de criminaliteitscijfers zijn laag, we nemen plaats 4 in op de ranglijst van landen waar kinderen zich het gelukkigst voelen en plaats 7 op die van gelukkige volwassenen, er heerst een grote mate van vrijheid voor burgers en pers en wat democratisch gehalte betreft staan we ook in de top-10. Et cetera.

Die lijstjes zeggen niet dat er hier niks meer valt te verbeteren, maar wel dat we in een bevoorrecht land wonen. Eigenlijk gaat het alleen in Denemarken en Zweden nog beter, maar daar gaat het zo goed, dat het saai begint te worden en dat wil je ook niet. Er moet wat te kankeren blijven, anders wordt iedereen ongelukkig.

Toch kun je er nog eens honderd lijstjes bijpakken die onderstrepen dat er nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid een plek is geweest waar je beter kon leven dan in het Nederland van 2017 (in Zweden wordt het momenteel niet eens meer licht) - en dan nog zal Henk Krol je meewarig aankijken. En hij niet alleen, er parasiteren in Den Haag meer mensen op ontevredenheid - steeds meer, eigenlijk. Als die trend in 2017 kan worden gekeerd, dan gaat het hier nóg veel beter.

Als het nieuwe patriottisme betekent dat we wat beter moeten kijken naar wat er hier allemaal goed tot uitstekend gaat, dan ben ik voor.

Lees in Sir Edmund nog even het verhaal van onze ondergangsexpert Maarten Keulemans, over de apocalyps in haar verschillende verschijningsvormen door de eeuwen heen: tot dusver is het altijd meegevallen en er zijn aanwijzingen dat het ook ditmaal niet zo'n vaart zal lopen. Laten we opgewekt het nieuwe jaar in gaan, daar is alle reden toe. Ik wens je een gezond en gelukkig 2017.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden