VerslaggeverscolumnToine Heijmans in Haarlem
Alle politici zijn standwerkers, maar Thierry Baudet houdt dus ineens van Nederlandstalige rap
Thierry Baudet draagt een pet en houdt van Nederlandstalige rap; sommige dingen veranderen sneller en onverwachter dan de winter in de lente. Zijn Latijn is ingeruild voor de taal van rapper Duncan, die in het voorprogramma staat van alweer een ‘event’: ondanks de coronaregels houdt Forum voor Democratie tweemaal daags een verkiezingsoptreden bij u in de buurt, dat bij de betreffende autoriteiten is aangemeld als ‘demonstratie’.
Duncan rapt:
Niemand trekt z’n bek open ik doe dit voor de mensen die opstaan en het durven te zeggen / er is hier veel te veel mis maar niemand wilt ’t beseffen.
Thierry Baudet, de ooit over z’n vleugel gevouwen politicus die de prelude van Parsifal prefereerde en een afschuw had van het moderne, nodigde rapper Duncan uit in de Tweede Kamer en zo ontstond de single ‘Vrijheid’, doorregen met samples van Thierry Baudet en zijn nieuwe bestie, Wybren van Haga, ook geen man bij wie je een passie voor hiphop vermoedt.
Ze zeggen nu dat ik een gekkie ben / maar deze lockdown is niet praktisch en niet efficiënt.
Eerst fel voor een lockdown en nu fel tegen, het is een slimme marketingtournure want Baudet trekt bekijks ook al mag hij van de autoriteiten geen ruchtbaarheid geven aan zijn shows, die desondanks goed worden bezocht. Alle politici zijn standwerkers maar Thierry Baudet heeft echt goed rondgekeken op de markt: de afkeer van de coronaregels groeit en hij houdt dat als een anti-aanbakpan omhoog, surft mee op de golf van ongenoegen, met muziek en praatjes en gratis posters en stickers en stroopwafels en een selfie met Thierry Baudet. Alweer zo’n lange, geduldige rij, alsof hij een attractie is in de Efteling.
Maar wat verkoopt hij daar precies – zichzelf? Een uitje in het saaie coronabestaan?
Lydia van Bergen en Henegouwen en Peter Bicker ‘kiezen bewust Baudet’ en wat er geschreven wordt over zijn antisemitisme, racisme, geruzie en gedoe met geld is terug te voeren op ‘eenzijdige berichtgeving’. Dat appgesprek over een zus die ‘no way’ met een neger mag thuiskomen, ‘een grapje, en daar wordt dan een heel spektakel van gemaakt’, zegt Lydia. Naast haar staat een man met ‘media = virus’ op zijn sweater, maar ze zijn geen complotdenkers, ze maken zich vooral zorgen over immigratie. Lydia’s grootvader richtte een katholieke vakbond op, Peter was van de PSP, ‘maar links en rechts bestaan niet meer’, zegt hij, ‘en ik ben nog steeds een sociaaldemocraat’.
Thierry Baudet beweegt permanent, hij staat onder een hoog voltage, en geniet van de beats en de aandacht die zijn unique selling point hem levert. Van het verkopen, en van Wybren die hem ‘onze grote leider’ noemt. ‘Geen netto oversterfte’, prijst dr. Doxey zijn elixer aan, en ze willen een ‘zuil’ vormen van gelijkgestemden, ‘zodat we onder onszelf zaken kunnen doen’.
Er is privé persoonsbeveiliging door vier man, dezelfde beveiligers die hem eerder in problemen brachten omdat ze een demonstrant tegen de grond werkten, daarom is er nu intensief contact met de politie die intensief aanwezig is, ook om de coronaregels te bewaken.
Alles wat hij en zijn kompanen zeggen is welkom, ook de meest vreemde dingen: Van Haga komt opnieuw met sterftecijfers die niet kloppen, Baudet wil een ‘civiel leger’ om de verkiezingen te controleren, hij wil dat iedereen drie voorkeurstemmen ronselt. Hij vindt het bestraffen van de grootste nazi’s in Neurenberg ‘illegetiem’. Niemand die het hem kwalijk neemt of ervan schrikt, integendeel – in Roosendaal nadert een kapster het podium om hem haar laatste geld te brengen, een offerande.
Kees Hageman is binnenschipper en heeft zijn vrouw en volwassen dochters meegenomen – onderweg naar een weekendje Ameland kwamen ze hier mooi langs. ‘Baudet heeft de smaak te pakken, dat is mooi. Hij geeft hoop, dat is toch denk ik wat iedereen nu zoekt.’ Racisme of antisemitisme – ‘ach joh, hij heeft joodse vriendin, zo is hij totaal niet.’
In de appgroep met zes broers ‘ben ik het wappie, vinden ze. Maar ik ben kritisch. Dat is iets anders.’ En Baudet is hier toch maar mooi naartoe gekomen. ‘Wopke Hoekstra gaat schaatsen terwijl dat niet mag, Grapperhaus vierde gewoon z’n bruiloft. Baudet komt tenminste naar ons toe, die begrijpt het.’
En rapper Duncan rapt:
Laat me even met je praten doe je ogen open / weer hetzelfde liedje elk jaar je wordt weer voorgelogen.