ColumnJoost Zaat

Alle complotidioten en zelfbenoemde deskundigen kan ik missen als kiespijn

null Beeld
Beeld

Langzaam werden onze gewone spreekuren vorige week rustiger. Stilte voor de storm die deze week is losgebarsten. Onze assistenten hadden het al druk. ‘Ik heb koorts en wil getest worden, want ik wil overmorgen op een heel dure cruise.’ ‘Zelfs als je geen covid-19 hebt, kom je niet met koorts een cruiseschip op. Dus waarom zou je weg willen?’

Bij elke telefoon ligt een stroomschema, we hebben een extra mogelijkheid in de telefooncentrale geprogrammeerd om informatie te vragen en op onze site staat informatie. We plannen meer tijd voor telefoontjes en minder voor consulten. Bij onze dagopening spreken we de laatste stand van zaken door. We hebben nog mondkapjes, na een eerdere column scoorden we er nog twintig. Halverwege vorige week overlegden we met de buurpraktijk: wat gaan we doen, wie coördineert, wat doen we met eigen personeelsuitval?

’s Avonds lees ik de verhalen van Italiaanse intensivecaredokters. We lopen in Nederland zo’n drie weken op hen achter. Lombardije heeft technisch goed georganiseerde zorg, hoewel er wellicht iets schort aan de infectiepreventie (10 procent van de hulpverleners was besmet) en er een tekort aan dokters en verpleegkundigen is. Maar ook in Brabant blijkt 4 procent van hulpverleners met lichte klachten besmet te zijn. En ook in Nederland is er een groot personeelstekort.

Geen handen geven, beter je handen wassen, zelfquarantaine bij klachten en een ‘samenscholingsverbod’ sinds donderdag. Dat is allemaal prima, want zo vertraag je de piekgolf van de epidemie. Het probleem is immers niet dat we niet voor zieke mensen kunnen zorgen, maar dat huisartsen en intensivisten dat niet meer kunnen als u allemaal tegelijk komt.

Hoe groot de druk op de zorg wordt, valt nog nauwelijks uit te rekenen. De grafieken vliegen me dagelijks om de oren. Alle complotidioten en zelfbenoemde deskundigen kan ik missen als kiespijn. Maar als er echte deskundigen zijn die zeggen dat eind dit jaar meer dan 40 tot 50 procent van de wereldbevolking met het virus in aanraking is geweest, dat 5 tot 10 procent ernstig ziek wordt en 1 tot 5 procent overlijdt, dan bedenk ik ’s nachts, dat dit jaar dus zo’n drieduizend van onze patiënten covid-19 krijgen. De meesten zullen er weinig van merken maar 150 tot 300 krijgen ernstige klachten en met pech overlijden er alleen in onze praktijk al dertig of nog meer. In onze praktijk zijn er vorig jaar, inclusief grieppatiënten, in totaal 38 mensen overleden.

Ik maak me niet alleen zorgen over die aantallen, maar ook over al onze andere zieke mensen, wachtend op een operatie, op stamceltherapie, op chemotherapie of op gewoon een afspraak voor ‘een steuntje in de rug’. Ik maak me zorgen over mijn mensen met dementie, die met veel mantelzorg nog net thuis kunnen wonen. Over mijn eenzame ouderen, die noodgedwongen minder bezoek krijgen. Over de verpleegkundigen in de wijk. Over mijn assistenten die alles als eerste opvangen en over mijn (ziekenhuis)collega’s. Iedereen bereidt zich voor. Laat ons vooral ons werk doen. Ongerust zullen u en ik nog heel lange tijd blijven.

‘Substantieel deel coronapatiënten op ic is onder de 50’

Van de ernstig zieke coronapatiënten op de intensive care in Brabantse ziekenhuizen is een substantieel deel onder de 50 jaar. Dat zegt hoogleraar en intensivist Nardo van der Meer van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Coronavirus duwt personeel tijdelijk de ww in bij duizenden bedrijven – met KLM als grootste

Meer dan vijfduizend Nederlandse bedrijven hebben werktijdverkorting aangevraagd, omdat ze door het coronavirus niet meer genoeg werk hebben voor hun personeel. Dat aantal is ongekend, zegt het ministerie van Sociale Zaken.

Italië zingt zich door de coronacrisis heen, hele steden staan op het balkon

Nadat Italië vorige week maandag vrijwel volledig tot stilstand kwam vanwege het coronavirus, was het de eerste paar dagen doodstil op straat. Tot een paar inwoners van de Toscaanse stad Siena vanuit hun open ramen een populair stadslied begonnen te zingen, en zo de eerste Italiaanse quarantainetraditie ontstond.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden