Commentaar Maatregelen misbruik

Algemeen ­belang is gediend bij maatregelen tegen ongewenste aandacht voor kinderen op YouTube en TikTok

Als TikTok zijn gebruikers niet behoedt voor onwenselijke reacties, moet de overheid dat doen.

Beeld REUTERS

‘Ik ben best wel benieuwd waarvoor die beelden worden ­gebruikt’, zei de twaalfjarige Nina Schotpoort in het Jeugdjournaal als reactie op de boete van bijna zes miljoen dollar die in de ­Verenigde Staten is opgelegd aan de Chinese exploitant van de ­videoapp TikTok. Schotpoort maakt intensief gebruik van die app, en heeft daarmee bijna anderhalf miljoen volgers aan zich gebonden die met ruim 500 miljoen hartjes kenbaar hebben gemaakt haar filmpjes te waarderen.

Met de filmpjes, waarin overwegend wordt ­gedanst op snelle muziek, heeft de Amerikaanse ­Federal Trade Commission (FTC) geen problemen. Wel met het feit dat zich onder de ‘musers’, clipmakers, veel jongeren bevinden die zich blootstellen aan ­volwassenen met oneerbare bedoelingen. Ze zijn ­traceerbaar en ze krijgen niet alleen hartjes toegeworpen, maar ook seksueel getinte reacties. Reden voor de FTC om er bij TikTok op aan te dringen de toegang van kinderen tot de app te bemoeilijken. Kinderen die jonger zijn dan dertien jaar mogen voortaan niet zonder toestemming van hun ouders een onlineprofiel aanleggen. Bestaande filmpjes van kinderen onder de 13 zullen worden verwijderd.

YouTube, dat ook vaak het verwijt heeft gekregen onvoldoende toe te zien op de inhoud van de filmpjes die het distribueert, neemt eveneens maatregelen die moeten voorkomen dat filmpjes ongewenste ­aandacht krijgen. Onder druk van grote adverteerders, dat wel. Op filmpjes met jonge kinderen kan voortaan helemaal niet meer worden gereageerd.

Het zijn ingrepen waarmee de volwassenwording van jonge media gepaard gaat. Voor de gebruikers gaat het om de lol van het ‘musen’ en om de erkenning die ze daarvoor krijgen. Met oneigenlijk gebruik houden ze geen rekening. Getuige ook de ruiterlijke erkenning van Nina Schotpoort dat ze een te hoge leeftijd zou ­opgeven aan TikTok als ze daarmee kon voorkomen dat haar filmpjes worden verwijderd. Daarmee maakt ze onbedoeld duidelijk hoe wenselijk het is dat overheden tegen misbruik van videoplatforms waken. De gebruikers menen daar geen belang bij te hebben. De exploitanten van de apps evenmin – tenzij hun adverteerders in het geweer komen. Maar het algemeen ­belang is er des te meer mee gediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden