Alexander mist zichtbaar de rol waarin hij anderen zelfgenoegzaam de maat kon nemen

Daar stond Pechtold dan, met z'n ooit zo glimmende kroonjuweel

Beeld de Volkskrant

'Wat hier gebeurt is feitelijk een staatsgreep!' jammerde Thierry. 'Nederland op weg naar Noord-Korea!' twitterde Geert, met - voor de zekerheid - een plaatje van de Noord-Koreaanse vlag erbij. SP-Kamerlid Ronald van Raak vond het 'krankzinnig'. En ook PVV-partijconferencier Martin Bosma poerde gretig in de kakelverse wond: 'Ik denk dat ik nog even langs Zorgvlied fiets, de begraafplaats waar meneer Van Mierlo begraven ligt. Die ligt de hele middag te draaien, hoor.'

Terwijl hier de apocalyps bijkans leek ingezet en de Betrouwbare Mannetjes zich afvroegen waarom Martin Bosma hiervoor naar een kerkhof zou fietsen (ieder z'n meug natuurlijk), meenden ze in de Verenigde Staten dat de vraag of leerkrachten voortaan gewapend voor de klas moeten staan een serieus debat verdiende. De ene na de andere tiener had na het bloedbad in Parkland op indrukwekkende wijze zijn recht op inspraak opgeëist en omdat ze stuk voor stuk eloquenter dan POTUS zelve waren, waren daar al gauw de eerste complottheorieën: dit konden geen scholieren zijn. Dit waren zogeheten crisis actors. Alsof het in dat geval allemaal wel meeviel.

Ondertussen had Alexander Pechtold zijn eigen parlementaire puber Rob Jetten de vuurlinie in geduwd. Die moest de Kamer maar uitleggen waarom de referendumwet die ze zelf hadden ingediend weer ingetrokken moest worden. En ook nu deed de fractievoorzitter zelf nauwelijks moeite het nauwelijks verdedigbare te verdedigen.

Eind vorig jaar dat gedoe met dat Scheveningse appartement, waar hij maar niet op in wilde gaan. Vorige week nog dat lolligheidje over de onbetrouwbare Rus waarmee hij had geprobeerd de leugen van coalitiegenoot Halbe Zijlstra wit te wassen. En nu stond-ie daar weer hoor. Met z'n ooit zo glimmende kroonjuweel. Verschrompeld tot een lachwekkend hoopje verdriet.

Parlementaire puber Rob Jetten moest de Kamer maar uitleggen waarom de referendumwet ingetrokken moest worden.Beeld anp

Arme Alexander. Helemaal uit z'n element sinds hij besloot gedwee binnen de lijntjes van het coalitieakkoord te gaan kleuren. Mist zichtbaar de ouwe, vertrouwde rol waarin hij anderen met zijn heerlijk charmante zelfgenoegzaamheid de maat kon nemen.

Begrijp ons niet verkeerd, dat hele raadgevende referendum kan ons gestolen worden. We snappen heus dat ook hier iedereen zijn recht op inspraak opeist, maar alleen al dat inlezen in die sleepwet neemt zoveel tijd in beslag, dat we nauwelijks nog normaal overdag op de bank kunnen liggen om de rodeldubbel te volgen.

Maar dit was een crisis actor van lik-me-vestje. Waar was de ouwe Alexander? De man die furore maakte als anti-Wilders? De getapte jongen die jarenlang bij iedere scheet met de borst vooruit naar de interruptiemicrofoon liep?

Gevraagd naar waarom de intrekkingswet niet meer aan het volk zou worden voorgelegd, goochelde het Wageningse wapenknechtje na het debat een nieuwe drogreden uit de hoed. 'Als je een referendum over een raadgevend referendum gaat houden en je weet van tevoren waar partijen staan, dan vraag je de kiezer dus weer om een teleurstelling te krijgen. En dat vind ik als democraat erg onverantwoord.'

Waar was de getapte jongen die jarenlang bij iedere scheet met de borst vooruit naar de interruptiemicrofoon liep?Beeld anp

En zo zakte hij opnieuw door het al zo dunne laagje ijs. Ging hij er gemakshalve aan voorbij dat de kiezer van tevoren juist niet had geweten waar zíjn partij stond. Dat juist zíjn houding voor een Democraat onverantwoord is. En hij het is die erom vraagt bij de volgende volksraadpleging een flinke teleurstelling te krijgen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Een goed doel, maar dan voor de slachtoffers van goede doelen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Volg de Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden