AkzoNobel neemt groot risico met fusie Axalta, maar niets doen was ook geen optie

AkzoNobel neemt met de beoogde fusie met Axalta een groot risico - maar niets doen was ook geen optie.

Pieter Klok
AkzoNobel hoopt met de fusie zo groot te worden dat een zelfstandig voortbestaan gewaarborgd is. Beeld epa
AkzoNobel hoopt met de fusie zo groot te worden dat een zelfstandig voortbestaan gewaarborgd is.Beeld epa

AkzoNobel kiest voor de vlucht naar voren. De verfmaker die wordt geteisterd door tegenvallende resultaten en aandeelhouders die liefst zien dat het bedrijf wordt overgenomen, is fusiebesprekingen begonnen met de Amerikaanse branchegenoot Axalta. AkzoNobel hoopt met de fusie zo groot te worden dat een zelfstandig voortbestaan gewaarborgd is.

Een moderne bestuursvoorzitter kent zelden momenten van rust. Zodra de winstcijfers tegenvallen, melden zich activistische beleggers die bloed ruiken of zakenbankiers die een fusie of overname willen arrangeren. Het is lastig om die druk te weerstaan. Hans Wijers, die AkzoNobel leidde tussen 2003 en 2012, besloot het bedrijf rigoureus in drieën te splitsen. Beleggers houden niet van conglomoraten, was toen de gedachte. Wijers stootte de medicijnenfabrikant Organon af en versterkte de verfdivisie met de overname van het Britse ICI.

Zoals vaker werd pas onder zijn opvolger, Ton Büchner, duidelijk dat de overname geen eclatant succes was. De resultaten bleven ver achter bij de concurrentie en AkzoNobel werd aangeschoten wild. De activistische belegger Elliott rook bloed en probeerde AkzoNobel in handen van het Amerikaanse PPG te drijven. Het bestuur verzette zich tot het uiterste, geholpen door de rechter en de Nederlandse politiek. Een zelfstandig voortbestaan van AkzoNobel was echt veel beter, zo herhaalde de concerntop keer op keer. Het bedrijf zou hooguit nog kleine overnames doen.

Twee maanden later besluit de nieuwe topman Thierry Vanlancker dat AkzoNobel toch beter kan fuseren. De hoop is dat de Nederlanders de bovenliggende partij zullen zijn. Gezien het grote verschil in omvang lijkt dat gerechtvaardigd. Van de andere kant: AkzoNobel heeft Axalta harder nodig dan andersom. De Amerikanen kunnen dus veel eisen. Bovendien: Vanlancker leidde Axalta tussen 2007 en 2013. Het zal een fusie worden met oude bekenden. Het is te verwachten dat deze oude bekenden na de fusie de lakens uitdelen.

AkzoNobel neemt dus een groot risico, maar niets doen was ook geen optie. De kans dat het dan alsnog zou moeten bezwijken voor PPG, is te groot.

Akzo kiest voor vlucht naar voren
De Nederlandse verf- en chemiemultinational, die eerder dit jaar een bod van PPG afwees, praat met de Amerikaanse branchegenoot Axalta over een fusie. Die moet een 'wereldwijd leidende producent' van verf en coatings (lakken) opleveren. Lees het hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden