OpinieComing Out day

Ahmed Marcouch: hang voortaan op 11 oktober de vlag uit, voor de bevrijdingsdag van lhbti’ers

Zondag is het Coming Out Day. Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, roept premier Rutte op de vlaginstructie voor Nederland hierop aan te passen. Hij richt zich ook tot moslims: ‘Laten wij accepteren wat God heeft geschapen.’

Deelnemers tijdens een demonstratie tegen homogeweld. De demonstratie was ingegeven door de mishandeling van een homokoppel in Arnhem. Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een bevrijdingsdag erbij is geweldig voor Nederland, we vieren er de mensheid mee, want vrijheid is wat mensen echt tot mensen maakt. Gelijkheid en broederschap niet? Ook, wel zijn die waarden zonder de vrijheid lege hulzen. Dat ondervinden veel lhbti’ers aan den lijve, gevangen in de beruchte catch 22: faken zij hun leven, dan verliezen zij zichzelf; en leven zij hun eigen echte leven, dan raken zij verstoten. Gelukkig kent vrijheid naast offers ook bondgenoten. Dat is wat de regenboogvlag vertelt en die wil ik graag zien op alle overheidsgebouwen bij Coming Out Day. Daarom roep ik premier Rutte de vlaginstructie te vernieuwen: ook op 11 oktober de vlag uit, voor een nieuwe bevrijdingsdag.

Voor mensen is weinig ergers te bedenken dan het leven van een ander te leven. Veel lhbti’ers doen dat veel te lang – voor de liefde van hun ouders, het respect van hun collega’s, het vertrouwen van hun vrienden en de bescherming door hun buren. Maar zij kunnen iedereen voor de gek houden, behalve zichzelf. Zelf geloven zij niet in de liefde en de veiligheid die hen wordt gegeven, het respect en het vertrouwen dat wordt verstrekt. 

Zij ontvangen niet wat zij krijgen, omdat het is bestemd voor hun alter ego, niet voor hen zelf. En zo komt het dat zij zichzelf gaandeweg verliezen. Coming Out Day is de dag waarop lhbti’ers vieren dat dit vernietigende proces van zelfverlies, maar al te vaak tot aan zelfdoding toe, toch kan worden gekeerd. Dankzij mensen die hen zichtbaar voorgingen, vinden zij de moed hun eigen ziel terug te vinden; ook al kennen zij de prijs van de verstoting, zij kunnen vertrouwen op steun uit de gemeenschap. 

Dus laten wij als overheid aansluiten met onze boodschap als samenleving: wij doen méér dan tolereren: wij waarderen mensen - zoals zij zijn. Dat is wat Coming Out Day de waarde geeft van een bevrijdingsdag: 75 jaar na de bevrijding bestaat nu ook voor lhbti een bevrijding.

Moslims

Ik heb de waarde van deze publieke steun wel degelijk ondervonden, met een evenzo veelzeggend gebaar als de vlag bij de Coming Out Day - en dat is de start van de Gay Canal Pride in Nieuw-West, een flink eind buiten de grachtengordel, met ruim tien jaar geleden dezelfde boodschap: ‘Mensen, lhbti bestaat; laten wij als moslimgemeenschap accepteren wat God heeft geschapen.’ Dat was de steen in de vijver die nodig was en die vijver bleek veel verder te strekken dan moslims in Nieuw-West; zo weigerde de rooms-katholieke bisschop Punt mijn uitnodiging; ‘principieel’, schreef hij in zijn afwijzingsbrief, nota bene.

Verdachtmakingen

Als ik zelf al om die reden tot op heden wordt achtervolgd met verdachtmakingen over mijn motieven, dan komt het lhbti’ers helemaal duur te staan. Toch is dit de weg, bij veel moslims kwam het binnen tot thuis aan de eettafel: de vraag wat de lhbti’er tot medemens maakt.

En dat is waarom een nieuwe vlaginstructie van de premier gaat helpen: de regenboogvlag uit op 11 oktober, wapperend vanaf alle overheidsgebouwen. Willen wij daar dit jaar alvast mee beginnen, dan kiezen wij een prachtige dag. Want dit jaar valt Coming Out Day op een zondag, in Nederland de zevende dag waarop God Zijn schepping voltooide. Voor de moslims valt de zevende dag van de schepping op vrijdag en voor de joden op zaterdag. Bij uitstek de dag voor de ode aan de schepping, dus aan de mens die geschapen is om het goede te doen - in vrijheid. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden