Agnes, Jaap, waar zijn jullie?

Waarom horen we niets van onze vakbondsvoorzitters?

Jeroen Riemeijer

Pakistan, Anton Geesink, Henk Bleker en de vermoeienissen rond het Christen-Democratisch Appèl, Ton van Duinhoven. Geen positief nieuws de laatste dagen. Maar er gebeurt tenminste wel wat. Je hebt iets om over te praten als de buurman toevallig naar buiten komt. Hoe oud was jij toen Geesink Kamaniga vloerde?

Privé-jet
Toch ontbreken er wat mensen in het eerdere rijtje en dat bevalt me niet zo. Lieden met aanzien, die niet alleen een positieve bijdrage hadden geleverd maar die ik juist nu in de frontlinie van het nieuws had verwacht. Agnes Jongerius en Jaap Smit, beiden vakbondvoorzitter, om er maar eens twee te noemen. Waar zijn ze? Heeft iemand ze recentelijk nog levend gezien? Wellicht nog op vakantie; moeten we een privé-jet sturen om ze op te halen?

Nu Cohen zich begrijpelijkerwijze hult in het ultieme stilzwijgen, zich distantieert van het overleggeweld en zijn mening ook niet meer ongevraagd verkondigt, ben ik zoek naar gerenommeerde vervangers. Het zou zo lekker zijn als er wat verbale handgranaten zouden worden geworpen richting de rondetafeldeelnemers, zodat er niet alleen over de coalitievòrm wordt nagedacht. Het gaat tenslotte om de inhoud van een komend regeerakkoord en met al het CDA-gekrakeel wordt de aandacht subtiel afgeleid van datgene waar het echt om gaat.

Wakker schudden
Agnes en Jaap acht ik nog immer in staat om voor de belangen van werknemers op te komen. Niet dat ze zich actief betrokken lijken te voelen en hun stem laten horen; zeker niet. Maar juist daarom zoek ik een manier om deze twee leiders wakker te schudden. Dus: misschien hadden jullie het nog niet gemerkt, maar er wordt iets van jullie verwacht door slechts een paar miljoen ongeruste arbeiders. HALLO! De schreeuw om hulp is echt!

Kom op, laat jullie creatieve en lenige geest de vrije loop. Verzin een list, opdat werknemers straks niet al hun WW-rechten kwijtraken, maar toch een zekere mate van werkloosheidsbescherming behouden. Lanceer een scherpzinnig idee als het gaat over de Wajong. Nog twee keer met je ogen knipperen en die hele wet bestaat niet meer; van tafel geveegd, te duur. Mankeer je wat, dan is dat lekker je eigen probleem.

Ippon
Bedenk strengere wetgeving rond het behouden van bestaande pensioenrechten. Stop het verdampingsproces. Aanschuiven bij heer Knevel en zijn onhandige kompaan is misschien een idee. Vertel jullie verhaal, want anders is het te laat en wint de tegenstander. Ippon (in Judo de term voor de directe winst) en dan staat de rest met lege handen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden